Se vorbeste tot mai mult in ultimele zile despre un posibil razboi nuclear in Ucraina, iar unii oameni au inceput deja sa caute in farmacii iodura de potasiu. Autoritatile atrag insa atentia ca aceasta substanta nu trebuie in niciun caz administrata in mod profilactic, ci doar in cazul in care se inregistreaza un nivel de radiatii peste limita normala. Ce este iodura de potasiu, cum se administreaza aceasta la copii si la gravide si ce trebuie sa stiti inainte de a lua medicamentul.
Ministerul Sanatatii din Romania atrage atentia ca, in cazul unui posibil incident nuclear, administrarea pastilelor cu iodura de potasiu se face in primele ore, iar autoritatile din tara noastra se asigura ca vor fi stocuri suficiente. „In caz de nevoie, acest produs va fi distribuit in cel mai scurt timp populatiei de catre autoritatile de sanatate publica din fiecare judet. Producerea si stocarea acestui produs sunt asigurate de catre SC Antibiotice SA si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale”, au transmis reprezentantii Ministerului Sanatatii, prin intermediul unei postari pe Facebook.
Administrarea medicamentului la copii si la gravide
Medicii recomanda, asadar, ca medicamentul (care se gaseste in farmacii cu diverse concentratii) sa nu se administreze „dupa ureche”, ci doar la recomandarea medicului sau a autoritatilor sanitare. In cazul in care este administrat gresit, poate provoca probleme si dezechilibre ale glandei tiroide.
In cazul bebelusilor nou-nascuti, se recomanda sa fie consultati de catre medic atat inainte, cat si dupa administrarea iodurii de potasiu, pentru ca functia glandei tiroide sa fie atent monitorizata.
In cazul femeilor insarcinate, producatorul recomanda sa nu se depaseasca doza de 2 comprimate de iodura de potasiu, cu o concentratie de 65 mg. In functie de concentratia medicamentului pe care il alegeti, va fi nevoie sa ajustati numarul de comprimate, pentru a nu depasi doza recomandata. Pe piata farmaceutica exista mai multe medicamente pe baza de iodura de potasiu, de la diferiti producatori si care au concentratii diferite. Femeile insarcinate care iau iodura de potasiu in ultima parte a sarcinii ar trebui sa mearga la medic pentru a fi verificata si functia glandei tiroide a bebelusului nenascut.
Femeile care alapteaza nu trebuie sa depaseasca nici ele doza de 2 comprimate. Iodura de potasiu ajunge in laptele matern, insa nu intr-o cantitate suficienta cat sa protejeze si bebelusul, asa ca va fi nevoie sa i se administreze si lui, sub supraveghere medicala, medicamentul, in cazul unui incident nuclear.
Cum si cand se administreaza iodura de potasiu
Iodura de potasiu ar trebui administrata cat mai curand dupa incidentul nuclear in urma caruia a rezultat eliberarea iodului radioactiv in atmosfera. Intervalul nu ar trebui sa depaseasca 2 ore, iar anuntul ca populatia trebuie sa ia iodura de potasiu ar urma sa fie facut de autoritati, prin intermediul mijloacelor media.
Doza pentru adulti si copii cu varsta de peste 12 ani este de 2 comprimate (130 mg substanta activa). Copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani li se va administra un singur comprimat, iar celor care au intre 1 luna si 3 ani, o jumatate de comprimat. In cazul nou-nascutilor si al bebelusilor mai mici de 1 luna, se va administra 1/4 comprimat dizolvat, dupa care copilul va fi monitorizat de catre medic.
Nou-nascutii, femeile insarcinate si cele care alapteaza, precum si adultii care au peste 60 de ani vor primi iodura de potasiu in doza unica.
FOTO: Freepik