Cum se manifesta infectia cu Salmonella la copii. Multe alimente pot fi infestate

/ / Modificat: 2022-04-12
Cum se manifesta infectia cu Salmonella la copii. Multe alimente pot fi infestate

Infectia cu Salmonella este neplacuta pentru oricine, dar mai ales pentru copii, care pot dezvolta simptome severe. Numita salmoneloza, infectia este bine sa fie recunoscuta cat mai rapid, pentru a se lua masuri urgente.

De unde vine Salmonella

Toxiinfectiile alimentare provocate de Salmonella, in specia de Salmonella Enteritidis, cel mai raspandit serotip al acestei bacterii, pot aparea dupa ingerarea de alimente contaminate.

Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor si al omului si se poate regasi intr-o multime de alimente, precum carne, oua, lapte, fructe, legume sau fructe de mare.

Infectia incepe sa se manifeste atunci cand bacteriile Salmonella ajung in tractul gastro-intestinal. Bacteriile se multiplica in peretele intestinului subtire si elibereaza toxine care provoaca enterita si tulburari gastro-intestinale si, mai apoi, daca infectia nu este trataa, in sange si de acolo la alte organe.

Simptome de salmoneloza la copii

Simptomele de infectie cu Salmonella pot fi severe la copii, mai ales la cei mici. Ele pot sa apara in 12-72 de ore, uneori chiar mai repede, si sunt urmatoarele:

• diaree sau scaune cu sange

• febra

• stari de greata

• voma

• crampe abdominale.

Simptomele se manifesta in general pana la o saptamana, insa copilul infectat poate ajunge chiar si la spital, ca urmare a deshidratarii severe, in caz de diaree puternica si voma. In cazuri grave, se poate ajunge chiar la septicemie.

Cel mai des infectiile cu Salmonella la om sunt asociate cu consumul mai multor alimente, in special cand acestea nu sunt pregatite, gatite, manipulate sau pastrate in conditii optime:

• carne de pasare de curte, de porc, de vita

• oua si produse din oua

• lapte si produse din lapte

• animae de companie (rar).

Cum preveniti infectia cu Salmonella

Aceasta bacterie nu altereaza gustul, mirosul sau aspectul alimentelor contaminate. Prin urmare, este necesar sa respectati cateva reguli de baza pentru a preveni infectarea copiilor.

Carnea trebuie gatita bine, mai ales cea de pasare de curte. Laptele nefiert si ouale crude trebuie evitate. Alimentele si apa din surse nesigure trebuie, de asemenea, evitate.

Alte masuri ce pot fi luate tin de igiena si manipularea alimentelor. Coaja oualor se spala inainte ca acestea sa fie sparte. Legumele si fructele trebuie spalate si ele bine.

Bucataria trebuie curatata si igienizata corespunzator in special dupa ce ati pregatit carne. Mainile trebuie spalate si ele, desigur, des, pentru a evita contaminarea sau ingerarea bacteriei.

FOTO: Piqsels

Taguri Contaminare salmonella Amiba

Articole recomandate

Citeste si despre