De ce grepfrutul nu poate fi combinat cu medicamentele?

/ / Modificat: 2006-09-29
De ce grepfrutul nu poate fi combinat cu medicamentele?





 

Printre atentionarile de pe prospectele multor medicamente se regasesc adesea unele fraze de tipul "acest medicament poate provoca greata, varsaturi si dureri de cap," "nu se recomanda administrarea medicamentului in timpul manipularii unor masini" si uneori "nu consumati grepfrut pe perioada administrarii medicamentului."  

  

Este intr-adevar o mare dezamagire pentru cei ce indragesc acest fruct si care obisnuiau sa-si administreze comprimatele impreuna cu un pahar de suc de grepfrut, insa medicii stiu de aproape 15 ani ca acest fruct poate determina reactii adverse foarte severe in combinatie cu unele medicamente. Cu toate acestea, abia recent a putut fi explicat acest fenomen.

  

Spre deosebire de alte citrice, sucul de grepfrut contine furanocumarine, niste substante chimice care par sa influenteze modul in care organismul absoarbe anumite medicamente: hipocolesterolemiante, unele antihistaminice, medicamente folosite pentru disfunctia erectila si antihipertensive. In mod normal, absorbtia intestinala a acestor medicamente este partial blocata de o enzima intestinala. Cu toate acestea, furanocumarinele blocheaza actiunea acestei enzime, determinand cresterea nivelului sanguin al medicamentelor pana la un nivel potential toxic al medicamentelor care pot cauza leziuni organice.  

  

Intr-un studiu care a investigat furanocumarina, cercetatorii de la University of North Carolina at Chapel Hill au administrat unui lot de 18 de voluntari felodipina, unul dintre cele mai utilizate antihipertensive. Unii dintre acestia au luat medicamentul cu suc de portocale, altii cu suc de grepfrut integral si alt grup a luat medicamentul cu suc de grepfrut de la care s-a indepartat furanocumarina.

  

Masurand concentratia sanguina a medicamentului la fiecare voluntar, cercetatorii au descoperit ca cei care au luat medicamentul cu suc de grepfrut fara furanocumarina au acelasi nivel al medicamentului, adica in limite normale, cu cei din lotul care a luat medicamentul cu suc de portocale. La lotul de voluntari care a luat medicamentul cu suc de grepfrut integral s-a observat o crestere de pana la 420% a concentratiei sanguine de felodipina. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in American Journal of Clinical Nutrition.

  

Dr. Paul Watkins, coordonatorul echipei de cercetatori, a declarat ca "rezultatele acestui studiu sunt cel mai puternic argument ca furanocumarina este ingredientul activ din sucul de grepfrut care determina aceste interactiuni cu unele medicamente." Prin identificarea acestei substante responsabile de efectele secundare in combinatie cu unele medicamente, cercetatorii spera sa poata fi identificate si alte alimente ce contin furanocumarina. De asemenea, pentru medicamentele care se absorb mai greu la nivel intestinal, furanocumarina poate fi adaugata la comprimate pentru a imbunatati absorbtia intestinala a acestora. In plus, prin indepartarea acestei substante din sucul de grepfrut, este posibil sa se comercializeze sucuri de grepfrut care sa nu mai puna probleme medicale celor care il consuma.

"Comercializarea sucului de grepfrut fara furanocumarina poate fi o alternativa pentru pacientii care indragesc acest fruct si utilizeaza sucul la administrarea medicamentelor care este posibil sa interactioneze cu furanocumarina," a declarat Dr. Watkins.

Sfatulmedicului.ro

Articole recomandate

Citeste si despre