Cand intri in casa sau te duci la cineva in vizita, primul lucru pe care il faci este sa te descalti. Este un lucru important din punct de vedere al sanatatii, pentru a tine departe bacteriile si murdaria aflate pe talpile incaltamintei.
Microbiogul dr. Charles Gerba si cercetatorul Jonathan Sexton, din cadrul Universitatii Arizona, au realizat un studiu prin care au examinat microbii de pe pantofi si au analizat la ce riscuri ne expunem daca intram in casa incaltati.
Experimentul a avut trei etape. Mai intai, au fost verificati 26 de pantofi purtati timp de trei luni.
Pe un pantof s-au gasit, in medie, 421.000 de bacterii, printre cele mai periculoase numarandu-se Escherichia Coli, responsabila de infectiile digestive, diaree si chiar meningita, Klebsiella pneumoniae, care provoaca infectii urinare, pneumonii, septicemii sau Serratia ficaria, care duce la afectiuni ale aparatelor urinar si respirator.
96% dintre bacteriile descoperite pe talpile pantofilor sunt coliforme, foarte periculoase, mai ales daca ajung in apa si in alimente.
Bacteria E.coli a fost gasita pe 27% dintre talpile analizate. Anumite tulpini ale E.coli afecteaza tractul urinar si sistemul gastro-intestinal si pot produce toxiinfectii alimentare grave, anemii sau insuficienta renala.
Specialistii atrag atentia ca aceste bacterii de pe talpa pantofilor supravietuiesc zile sau chiar saptamani.
A doua etapa a studiului a vrut sa descopere in ce masura bacteriile de pe incaltaminte ar putea contamina si alte suprafete. Un voluntar a umblat pe mai multe placi de gresie curate, facand cate un pas pe fiecare.
In mai mult de 90% din cazuri, bacteriile au ajuns pe talpile incaltamintei. Mai mult, sustin autorii studiului, incaltamintea s-a dovedit a fi un loc propice pentru dezvoltarea acestor microorganisme, mai bun chiar si decat toaleta.
Procentul de substante care se transfera de pe talpa pantofilor pe podeaua casei tale este intre 90 si 99 %.
Cercetatorii au vrut sa vada si daca spalarea incaltamintei duce la disparitia bacteriilor.
In acest caz, au fost purtate 10 perechi de incaltaminte, apoi spalate cu apa rece si detergent. Demersul a fost extrem de eficient, avand in vedere ca bacteriile de pe pantofi s-au diminuat cu 99 de procente.