Branza topita face parte din alimentele preferate de mai toti copiii. Dar nutrionistii nu o recomanda deloc, deoarece sustin ca este o adevarata otrava pentru organism.
De ce nu este buna branza topita
Branza topita este unul dintre cele mai procesate sortimente, are un continut redus de calciu si cantitati foarte mari de sare si grasimi.
O felie sau 21 de grame de branza topita contine in medie 6.6 grame de grasimi, din care 4.1 grame de acizi grasi saturati (ceea ce reprezinta 21% din limita zilnica a unui adult). Asadar, branza topita este un produs bogat in grasimi "nesanatoase", sare si emulsificatori, care nu trebuie sa se regaseasca in alimentatia copiilor.
Cum se obtine branza topita
Acest sortiment se obtine prin incalzirea mai multor tipuri de resturi de branzeturi si margarina, in oale de topire, carora li se adauga saruri de topire si multe E-uri.
E-urile fac mult rau organismului. In primul rand, scad drastic absortia calciului. La fel si sarurile de topire, care afecteaza rinichii.
Specialistii recomanda ca parintii sa inlocuiasca branza topita si cremele de branza tartinabile cu urda, cas sau mozzarella.
"Sistemul lor nervos este in crestere si are nevoie de grasime alimentara. De aceea, copiii mici au 55% ratie de grasime in aportul zilnic, nu de proteine. Nu faceti greseala sa le dati copiilor lucruri dietetice, sa le dati lapte semidregresat sau sa eliminati alimentele bogate in grasime. Atat au fost diabolizate grasimile, incat parintilor le e frica sa le mai dea celor mici. Mare greseala!"este de parere dr. Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie.
In Statele Unite unele tipuri de branza topita nu sunt recunoscute de autoritatea in domeniu (FDA) ca sortimente de branza, pentru ca procentajul ingredientului principal al acestora poate fi chiar si mai mic de 51%, fiind denumite "produse pe baza de branza".