De ce virusul Covid ii afecteaza mai putin pe copii. La ce concluzie au ajuns specialistii

/ / Modificat: 2022-01-27
De ce virusul Covid ii afecteaza mai putin pe copii. La ce concluzie au ajuns specialistii

Copiii mici sunt predispusi la viroze respiratorii, mai ales daca merg in colectivitate, dar atunci cand vine vorba despre a face fata virozelor, micutii sunt mai puternici decat adultii. Un nou studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Columbia si publicat in Science Advances arata ca sistemul imunitar al unui bebelus este mai puternic decat al unui adult si poate lupta mai eficient cu virusurile si bacteriile, implicit cu SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia COVID-19.

„Sistemul imunitar al sugarului are reputatia de a fi slab si subdezvoltat in comparatie cu cel al unui adult, dar comparatia nu este tocmai corecta”, spune Donna Farber, profesor doctor in microbiologie si imunologie si profesor la Universitatea din Columbia.

Sistemul imunitar al bebelusilor este mai eficient in lupta cu virusurile

Bebelusii sunt predispusi la boli respiratorii provocate de virusuri cum ar fi: gripa sau bronsiolita (cea mai frecventa cauza de internare la copiii sub 3 ani). Insa, spre deosebire de adulti, copiii se intalnesc cu aceste virusuri pentru prima data: „Adultii nu se imbolnavesc atat de des pentru ca sistemul nostru imunitar a inregistrat amintiri ale acestor virusuri si ne protejeaza. In timp ce tot ce intalneste copilul este nou pentru el”, a aratat Farber.

In cadrul cercetarii, specialistii au testat capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la un nou virus, prin colectarea de celule T naive (celule imunitare care nu au intalnit niciodata un agent patogen) de la pui de animal. Acestea au fost plasate intr-un animal adult, infectat cu un virus.

„Adultii care se confrunta cu un nou patogen reactioneaza mai lent. Asta da virusului sansa de a se replica mai mult si atunci se imbolnavesc”, a explicat aceeasi Donna Farber.

Motivul pentru care COVID-19 afecteaza mai putin bebelusii

Celulele T fac parte din sistemul imunitar si sunt formate din celule stem de maduva osoasa. Functia lor principala este de a identifica si lupta impotriva agentilor patogeni sau a celulelor infectate, ajungand sa protejeze organismul de infectii si boli precum cancerul.

Studiul a aratat ca in lupta pentru eradicarea virusului, celulele T la sugari au castigat cu usurinta. Aceste celule la sugari au proliferat mai repede si au calatorit in numar mai mare la locul infectiei, construind o aparare puternica impotriva virusului.

„Ceea ce se spune este ca sistemul imunitar al bebelusului este robust, eficient si poate scapa de agentii patogeni in primii cativa ani de viata. In unele privinte, poate fi chiar mai bun decat sistemul imunitar al adultului, deoarece este conceput sa raspunda la o serie de noi agenti patogeni. SARS-CoV2 este nou pentru absolut toata lumea, asa ca acum ne uitam la o comparatie naturala, una langa alta, a sistemului imunitar al adultilor si al sugarilor. Iar copiii se descurca mult mai bine. Adultii care se confrunta cu un nou agent patogen reactioneaza mai lent. Asta da virusului sansa de a se replica mai mult si atunci se imbolnavesc.”

De ce sunt vaccinurile mai eficiente in copilarie

Descoperirile studiului arata, de asemenea, de ce sunt vaccinurile mai eficiente in copilarie, cand celulele T sunt foarte robuste:

„Acesta este momentul perfect sa va vaccinati copiii si nu trebuie sa va faceti griji ca le faceti mai multe vaccinuri in acelasi interval de timp. Orice copil care traieste in lume, in special inainte de a incepe sa purtam masti, este expus la o multime de agenti antigeni noi in fiecare zi. Se confrunta deja cu expuneri multiple. Majoritatea formularilor si dozelor de vaccin sunt aceleasi pentru toate varstele, dar intelegerea diferitelor raspunsuri imune in copilarie sugereaza ca putem folosi doze mai mici pentru copii si ne-ar putea ajuta sa proiectam vaccinuri care sunt mai eficiente pentru acest grup”, a explicat Donna Farber.

FOTO: Freepik.com

Taguri Imunitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre