Adultii a caror mame au avut o dieta dezechilibrata, bogata in carne pe timpul sarcinii, pot avea un raspuns hormonal exagerat la stress, sugereaza un nou studiu.
Aceste cercetari sunt legate de cele anterioare ce tineau de dietele prenatale ce au dus la cresterea tensiunii arteriale in perioada adulta.
De asemenea, cercetatorii au subliniat importanta dietei mamicii insarcinate, ce include carbohidrati importanti precum fructele si legumele.
Aceste rezultate au fost publicate in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism. Studiul a inclus 70 de adulti ale unor mame britanice, din jurul anilor `60, au fost sfatuite sa manance foarte multe proteine si putini carbohidrati pentru a scade riscul de a avea preeclampsie.
Preeclampsia in sarcina este o complicatie marcata de cresterea tensiunii arteriale si prezenta in dieta a multor proteine, ce nu au dovedit a scade riscul acesteia.
Aceste mame au fost ingrijite in acelasi spital de maternitate din Motherwell, Scotia, iar inregistrarile detaliale au fost pastrate si observate privind cantitatile de carne si alte alimente pe care acestea le-au mancat in fiecare saptamana.
In studiul recent, copii lor, deja adulti au fost rugati sa ia parte la doua procese stresante: vorbitul in public si aritmetica mentala. Cercetatorii au prelevat monstre de saliva inainte, in timpul si dupa indeplinirea acestor sarcini pentru a masura hormonul de stress, numit cortizol.
In general, studiul a evidentiat ca nivelele de cortizol au crescut odata cu cantitatea de carne pe care mamele participantilor au consumat-o pe timpul sarcinii.
Cortizolul este eliberat de catre glanda suprarenala, ca raspuns la stress. Printre efectele sale se afla si cresterea tensiunii arteriale, dereglarea metabolismului glucidic, iar nivelele crescute de cortizol au fost asociate cu cresterea cronica a tensiunii arteriale, diabet si afectiuni ale inimii, explica Dr. David I. W. Phillips de la Universitatea din Southampton, conducatorul studiul.
El spune ca toate acestea, sugereaza ca o dieta dezechilibrata, bogata in proteine va afecta dezvoltarea fatului prin cresterea sensibilitatii sale la stress. In cazul oricarui factor stresant, acesti indivizi pot secreta mai mult cortizol, nu numai in primele stadii ale vietii, dar si in perioada adulta, spune Phillips.
Majoritatea cercetatorilor evidentiaza ca dietele bogate in carne, au dus la stimularea axei hipotalamo-hipofizare, o componenta a sistemului nervos ce regleaza secretia de cortizol, dar si a celorlalti hormoni de stress. In cazul mamelor cu nivele cronice crescute de cortizol in timpul sarcinii, ele isi pot „reprograma” dezvoltarea axei hipotalamo-hipofizare a fatului, speculeaza cercetatorii.
Dietele mamelor din acest studiu sunt similare cu dietele Atkins. Dietele bogate in carbohidrati sanatosi precum graul, fructele si legumele, in special cele verzi, sunt alimente importante deoarece ele contin multa vitamina B.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro