Radu Tincu, medic primar Terapie Intensiva – Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" din Bucuresti, trage un semnal de alarma in cazul consumului de droguri in randul copiilor. Potrivit medicului, tot mai multi tineri cu varste de 13-14 ani ajung la spital, fiind deja dependenti.
Din acest motiv medicul trage un semnal de alarma pentru autoritati, dar si pentru parinti.
"Din pacate, situatia in ultimii ani a evoluat extrem de grav. Am parinti care vin cu ai lor copii de 13-14 ani, care deja sunt dependenti, nu se mai pot opri din consumul substantelor psihoactive.
Dependenta pare destul de repede, dupa doua-trei doze. Faptul ca te simti bine, faptul ca iti produci acea stare de euforie, acea dezinhibitie, cu o foarte buna socializare pe tineri ii face extrem de dependenti, in prima instanta, din punct de vedere psihic, de aceasta senzatie de bine.
Ulterior, dupa o perioada de cateva luni de consum, apare si dependenta fizica, pentru ca receptorii pe care aceste substante actioneaza sau neuro mediatorii respectivi incep sa se obisnuiasca cu substanta respectiva si in absenta ei apar simptome de sevraj.
Am vazut tineri la 14 ani adusi de parinti cu agitatie psihomotorie, cu o stare generala proasta, cu dureri musculare, transpirat pentru ca nu isi obtinusera substanta respectiva. Partea cea mai grava este scaderea varstei de consum pe de o parte, iar pe de alta parte ceea ce ne ingrijoreaza este poliadictia.
Faptul ca la 16-17 ani deja consuma 3-4-5 substante simultan si acest lucru produce o dezorganizare, a gandirii ceea ce va crea efecte extrem de grave pe termen lung.
Ganditi-va ca un tanar care foloseste de la 13-14 ani astfel de substante are afectata capacitatea de gandire, de memorie. Intelectul la nivel global este afectat si sunt studii care ne spun ca inclusiv IQ-ul acestor copii va fi mai mic comparativ cu populatia generala" a spus declarat medicul Radu Tincu pentru Antena3 CNN.
Drogurile duc la comportament agresiv
Medicul a mai precizat ca in randul consumatorilor de droguri, pot aparea comportamente specifice precum agresivitatea si alte tulburari de comportament.
"De foarte multe ori aceste substante determina tulburari de comportament cu agresivitate. Ganditi-va ce se intampla cu un tanar care are halucinantii auditive care ii spun faca anumite gesturi impotriva apropiatilor, impotriva familiei.
Este o situatie destul de ingrijoratoare, iar daca nu vom lua masuri acum vom plati, din pacate, peste 10-15 ani, un pret care este foarte greu de previzionat", a mai spus medicul Radu Tincu.
Etnobotanicele, accesibile oricui, online, pentru 8 lei
Ceea ce este si mai alarmant este ca drogurile sunt acum accesibile oricui. Copiii le pot cumpara online pentru doar 7-8 lei si le primesc acasa, prin curier, iar asta le da falsa senzatie ca nu sunt nocive, ceea ce nu este deloc asa. Prin aceasta declaratie medicul Radu Tincu doreste sa traga un semnal de alarma autoritatilor pentru a limita vanzarea acestora.
"Din pacate discutam despre substante care sunt de sinteza. Marea problema a asa-ziselor etnobotanice este ca ii induc pe cei tineri in eroare, pentru ca de multe ori ei le procura in mod legal pentru ca le cumpara de pe tot felul de site-uri. Si atunci isi creeaza cumva o deculpabilizare. Daca pot sa le cumpar prin curier, sa vina acasa, inseamna ca ele nu sunt atat de nocive, ceea ce este fals.
Aici cred ca autoritatile trebuie sa reactioneze mult mai prompt prin actualizarea listelor cu substante interzise. Din pacate, avem un decalaj foarte mare de timp, de cateva luni sau chiar un an de zile, pana cand anumite substante sunt trecute pe lista aceasta de substante interzise.
In al doilea rand, majoritatea asa-ziselor etnobotanice nu au nicio legatura cu produsele naturale, sunt produse de sinteza, cu un efect extrem de grav asupra functionarii sistemului nervos central. Costa foarte putin 7-8 lei o doza de etnobotanic este extrem de accesibila.
Din pacate, de cele mai multe ori tinerii pornesc cu astfel de substante si diversifica consumul, pentru ca apare toleranta, adica nu mai pot obtine starea aceea de euforie, starea de bine, pentru ca organismul se obisnuieste si fie cresc dozele progresiv, fie la un moment dat, pentru ca nu mai au cum sa creasca dozele, pentru ca inseamna ca ar trebui sa consume din ora in ora, incep sa diversifice consumul cu alte substante din ce in ce mai grave", a mai declara medicul Radu Tincu pentru sursa citata.
FOTO: dcnews.ro