Este sau nu pericol de holera in Marea Neagra? Medicii ii linistesc pe romani: Nu exista niciun risc de holera pe litoral

/ / Modificat: 2023-06-19
Este sau nu pericol de holera in Marea Neagra? Medicii ii linistesc pe romani: Nu exista niciun risc de holera pe litoral

Este sau nu pericol de holera in Marea Neagra? Dupa ce in ultimele saptamani au circulat, in spatiul public, informatii despre o posibila epidemie de holera in Mariupol, Ucraina, care ar putea ajunge si in Marea Neagra, autoritatile ii linistesc pe romani. Nu exista niciun pericol de holera in Marea Neagra!

INSP: Nu exista niciun risc de holera pe litoral, in Romania

In contextul distrugerii barajului Kaholkva din Ucraina, in spatiul public au aparut ingrijorari cu privire la riscul de epidemiologic de contaminare cu holera. Institutul National de Sanatate Publica (INSP), care monitorizeaza calitatea apei marii in perioada estivala (1 iunie - 30 octombrie), a anuntat insa ca nu exista risc de imbolnavire cu holera in Marea Neagra.

„Romanii nu au niciun motiv sa isi anuleze vacantele pe litoralul romanesc! Stiu ca zvonurile de risc de contaminare cu holera s-au raspandit in randul turistilor in ultimele zile pe cai neoficiale. Este momentul sa punem capat acestei dezinformari! Nu exista niciun risc de holera pe litoral in tara noastra. Situatia este atent monitorizata de autoritati - Institutul National de Sanatate Publica, DSP Constanta si DSP Tulcea. Turistii sunt in siguranta! Pe cei care sunt ingrijorati cu privire la riscul epidemiologic, ii sfatuiesc sa se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanta, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului este si va ramane un real partener pentru industria turismului din Romania. Impreuna cu mediul asociativ de profil, vom continua sa promovam destinatiile locale si ne vom coordona eforturile pentru a combate propagarea informatiilor false care ar putea sa afecteze turismul intern”, a declarat Radu Oprea, ministrul Turismului, potrivit Digi24.

Cu toate acestea, monitorizarea calitatii apei Marii Negre va continua, anunta ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a declarat ca a discutat telefonic cu ministrul ucrainean al Mediului, caruia i-a solicitat „orice informatie legata de incarcarea microbiologica sau fizico-chimica a Niprului”.

„Important este ca, dupa ce am ascultat toti specialistii, concluzia generala a fost ca apa Marii Negre se situeaza in parametrii normali, in limite normale, fie ca discutam despre indicatori fizico-chimici, fie ca discutam despre incarcatura microbiologica, situatie care a generat aceasta panica legata de riscul de holera. Doamna director al Institutului National pentru Sanatate Publica m-a asigurat ca INSP-ul preleveaza zilnic mostre de apa, ei testeaza nu doar pentru holera, ci si pentru alti germeni patogeni cum ar fi E-coli si asa mai departe. Pana acum nu exista niciun motiv de ingrijorare. Am evaluat, impreuna cu specialistii, imaginile satelitare pentru ca sa reusim sa avem o previziune a evolutiei incarcarii Niprului, pentru ca de la gura de varsare a Niprului pana la apele teritoriale romanesti, desi este o distanta mare, trebuie sa monitorizam si acest lucru in mod constant. Concluzia tuturor, astazi, este ca nu avem niciun pericol”, a explicat ministrul Mircea Fechet, potrivit realitatea.net.

Medicii de la Matei Bals: „Holera din 2023 nu mai e holera de la 1850, da forme usoare de boala”

Managerul Institutului „Matei Bals”, Catalin Apostolescu, a vorbit luni, la Prima News, despre pericolul aparitiei holerei pe litoralul romanesc. Acesta a explicat ca doar daca oamenii beau apa de mare si aceasta este infectata peste un anumit nivel apare holera, mentionand ca daca doar ne imbaiem in apa marii nu exista niciun pericol.

„Ideea este ca vorbim de niste germeni, care cu exceptia vibrionului holeric sunt obisnuiti sa traiasca in apa dulce, in momentul in care ajung in apa marii, venind in contact cu salinitatea respectiva nu vor avea mediu propice de viata. De asemenea, exista un fenomen de dilutie a acestor germeni, nu pot imbolnavi un om decat daca au o doza infectata corespunzatoare. Mai mult decat atat, toate aceste boli se transmit pe cale fecal-orala, deci e nevoie ca oamenii sa inghita sau sa bea apa din mare, ceea ce din cate stiu eu oricum nu era recomandabil nici pana acum. Daca doar ne imbaiem in apa marii, nu exista niciun pericol”, a declarat managerul Institutului „Matei Bals”, Catalin Apostolescu, potrivit News.ro.

Acesta a mai explicat ca holera din 2023 nu mai este cea din 1850 si da o forma usoara de boala:

„Vibrionul holeric este adaptat sa traiasca si in apele usor sarate de pe litoral. El este intalnit destul de frecvent. Noi in Romania avem permanent o data la cativa ani mici izbucniri de holera, fie in Delta, fie pe litoralul romanesc. Ce trebuie sa stie oamenii este ca holera din 2023 nu mai este holera de la 1850, sunt forme usoare de boala O alta recomandare, pe langa aceea de a nu bea sau nu inghiti apa de mare, este sa evite fructele de mare crude, ceea ce in cazul litoralului romanesc iar nu este vorba. Nu aveam stridii care sa creasca in Marea Neagra si sa le consumam crude”, a mai afirmat Catalin Apostolescu.

Medicul Adrian Marinescu: „Probabilitatea este minimala de a avea holera pe litoral in aceasta vara”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, precizeaza, de asemenea, ca nu vede niciun motiv pentru care turistii sa nu mearga pe litoralul romanesc. Ba mai mult, acesta spune ca, in momentul de fata, in Ucraina nu exista niciun caz de holera care sa fie diagnosticat.

„In conditiile in care din punct de vedere control mediu se intampla cum trebuie pe litoralul romanesc, in momentul in care nu intra in discutie nici macar un risc potential, nu mai vorbesc de un risc important, eu cred ca nu trebuie sa fie vreun motiv pentru care eu, cetatean roman, sa nu ma duc pe litoralul romanesc sau sa imi fac griji ca in momentul in care as intra in apa s-ar putea sa ating o cantitate mica de apa sa intre cumva in gura sau in nas. Avand in vedere ca in momentul in care vorbesc de o infectie activa am nevoie de doza infectanta, este evident, nu numai in cazul holerei, ca am nevoie sa concentrez la un moment dat si am nevoie de o anumita cantitate. Deci, probabilitatea este minimala de a avea holera pe litoral in aceasta vara”, a declarat Adrian Marinescu.

„In momentul de fata nu exista niciun caz de holera care sa fie diagnosticat si dovedit in Ucraina – chiar daca e agentul patogen nu ai nici un pacient cu holera in momentul asta. Nu vorbim de o boala eradicata. In lume, mai ales in tarile sarace, sunt cateva milioane de cazuri in fiecare an. E adevarat ca de cele mai multe ori sunt forme usoare, poate chiar asimptomatici si cei care ajung sa faca o forma care sa ne puna probleme inseamna un procent de 5%, maxim 10%”, a mai afirmat Adrian Marinescu.

Ce este holera

Holera este o boala infectioasa bacteriana foarte grava, cauzata de bacteria vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor), care afecteaza in mod deosebit intestinul subtire. Se manifesta prin tulburari digestive, precum diaree severa si varsaturi, care duc la o deshidratare rapida a bolnavului, prin pierdere de electroliti (substante minerale).

Holera se transmite de obicei prin consumul de apa sau alimente contaminate, iar riscul epidemiei de holera este cel mai ridicat atunci cand razboiul, saracia sau dezastrele naturale ii forteaza pe oameni sa locuiasca in conditii aglomerate, fara o igiena adecvata.

Simptome holera. Cum se manifesta holera

Simptomele caracteristice ale holerei includ:

  • Diaree severa: Este simptomul principal al holerei si poate fi prezenta in forma apei de orez (o diaree lichida, abundenta si fara consistenta). Diareea este frecventa si poate duce rapid la deshidratare severa.
  • Varsaturi: Insotesc adesea diareea si pot fi intense si repetate.
  • Deshidratare: Pierderea rapida de apa si electroliti din cauza diareei si a varsaturilor poate duce la deshidratare severa. Aceasta poate provoca simptome precum sete intensa, uscaciunea gurii si a limbii, scaderea cantitatii de urina, senzatie de oboseala si crampe musculare.
  • Dureri abdominale puternice: Pot aparea dureri severe in abdomen, insotite de crampe si senzatie de disconfort.
  • Febra usoara: Unele persoane cu holera pot prezenta o usoara crestere a temperaturii corpului.

Din fericire, in zilele noastre holera este usor de tratat. Decesul rezulta din deshidratarea severa, care poate fi prevenita prin consumul unui volum mare de apa ce contine un amestec de zahar si saruri. Cazurile grave de holera necesita inlocuirea lichidelor pierdute pe cale intravenoasa.

  • Surse: digi24.ro, news.ro, realitatea.net, g4media.ro
  • Foto: Freepik

Taguri Concediu litoral romanesc Litoral romanesc

Articole recomandate

Citeste si despre