Un nou studiu despre obezitate si probabilitatea sarcinii arata ca sansele unei femei de a ramane insarcinata in mod spontan scad pe masura ce greutatea sa creste, relateaza ScienceDaily.
Studiul analizeaza relatia dintre indicele de masa corporala (IMC) si sarcina la femeile care nu au aparent nici un motiv de infertilitate, dar care incearca de peste un an sa ramana insarcinate.
Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare unitate de IMC peste 29kg/m2, probabilitatea sarcinii se reduce cu 4% in comparatie cu femeile cu un indice intre 21-29 kg/m2. La femeile foarte obeze (IMC=35-40) probabilitatea unei sarcini a fost cu 26- 43% mai mica decat la femeile cu un indice intre 21 si 29.
Specialistii spun ca probabilitatea unei sarcini scade chiar si la femeile obeze care au un ciclu menstrual regulat si ovuleaza normal. Studiul a inclus 3.029 de cupluri si s-a desfasurat intre 2002 si 2004. Conditia a fost ca femeile sa ovuleze si sa aiba cel putin un tub falopian care sa functioneze corect, iar barbatii sa aiba o sperma sanatoasa.
Un indice de masa corporala care arata supraponderabilitate este cuprins intre 25-29,9, iar unul care indica obezitatea este de peste 30. In cadrul acestui studiu, 3,7% din femei aveau un indice sub 18,5, 67% un IMC de 18,5-25, 19% un indice intre 25-30, 6,7% intre 30-35 si 3,8% unul de 35 sau mai mult.
Femeile cu un IMC intre 21 si 29 au fost folosite ca punct de referinta si s-a observat ca un indice de peste 29 a fost asociat cu o probabilitate scazuta mult din punct de vedere statistic de sarcina spontana in comparatie cu grupul de referinta.
In cazul femeilor cu un indice de 35, probabilitatea de sarcina spontana a fost cu 26% mai mica si in cazul femeilor cu un IMC de 40 cu 43% mai mica decat la grupul de referinta. Cercetatorii sunt de parere ca un posibil mecanism care sa explice relatia dintre IMC si probabilitatea de sarcina este un hormon numit leptin care regleaza apetitul si consumul de energie si este secretat in tesuturile grase. Ei spun ca este posibil ca femeile obeze sa aiba dereglari hormonale care scad sansa de succes afertilizariisau implantarii. Exista date care arata ca leptin influenteaza procesul de producere a steroizilor de catre ovare.
Echipa de cercetatori este de parere ca urmatorul pas ar fi un studiu realizat pe cupluri obeze care sunt incluse intr-un program de slabit pentru a vedea daca pierderea greutatii le ajuta pe femei sa isi sporeasca sansele de a ramane insarcinate.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
12 Decembrie 2007