Fetita nascuta cu 4 maini si 4 picioare

/ / Modificat: 2007-11-08
Fetita nascuta cu 4 maini si 4 picioare





 




Medicii din sudul Indiei au realizat miercuri, o operatie de 24 de ore pe o fetita cu patru maini si patru picioare pentru a-i oferi micutei de 2 ani o viata normala.

Dr. Sharan Patil, a condus o echipa de 30 de chirurgi intr-un maraton chirurgical incredibil pentru a-i indeparta micutei membrele in plus si a-i reconstrui regiunea pelvina.

Doctorul relateaza ca operatia a decurs foarte bine, iar fetita poate avea acum o viata normala, ca oricare copil, insa tot el marturiseste ca trebuie sa treaca mai intai de perioada critica de 48-72 de ore, in care situatia fetitei poate lua orice intorsatura.

Fetita in varsta de 2 ani, Lakshmi, vazuta in satul ei ca fiind zeita hidusa reincarnata al carei nume il poarta, s-a nascut unita la nivelul pelvisului de geamanul ei, care nu a reusit sa se dezvolte in burtica mamei. Fatul care a supravietuit a absorbit astfel membrele, rinichii si alte parti ale corpului ce apartineau fatului nedezvoltat.

Dr. Doug Miniati, pediatru chirurg de la Universitatea din California, San Francisco, nu a participat la operatie, insa spune ca acest caz este unul foarte rar. El mai relateaza ca operatia a fost extrem de complicata, insa sansele ei de supravietuire au fost ridicate deoarece aceasta nu era unita de geamanul ei la nivelul inimii sau creierului.

Chirurgii au operat pe tot parcursul noptii pentru a indeparta membrele si organele in plus ale fetitei. Pana la miezul noptii, o echipa de neurologi au separat sira spinarii de cea a geamanului, pe cand medicii ortopezi l-au indepartat pe acesta, identificand in acelasi timp ce organe si ce structuri interne apartin fetitei.

Dupa toate acestea, a inceput dificila reconstructie a pelvisului lui Lakshami. Operatia a inclus si un transplant de rinichi de la geamanul fetitei.

Dr. Patil marturiseste ca reconstructia a decurs incredibil de bine deoarece chirurgii au putut sa fuzioneze cu succes oasele pelvisului.

Parintii fetitei pot respira acum linistiti cu gandul ca fetita lor va putea avea o viata normala, ca si ceilalti copii.

Poza CNN.com

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

8 Noiembrie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre