Frica fara motiv se trateaza la psihoterapeut

/ / Modificat: 2013-04-05
Frica fara motiv se trateaza la psihoterapeut

Frica, pana la un punct, este normala pentru sistemul nostru de aparare si ne tine departe de pericole. Dar, ocazional, ea devine un deficit serios, atunci cand apar atacurile de panica sau momentele de frica irationala.


Frica, pana la un punct, este normala pentru sistemul nostru de aparare si ne tine departe de pericole. Dar, ocazional, ea devine un deficit serios, atunci cand apar atacurile de panica sau momentele de frica irationala.

"Frica este termenul neprofesionist care desemneaza starea de anxietate. Aceasta este o frica fara motiv, presimtirea ca ceva rau se va intampla. Pe de alta parte, fobia este frica legata de un anume lucru", explica dr. Augustin Cambosie, psihoterapeut. Cele mai comune lucruri care provoaca fobii sunt tratamentele dentare, zborul cu avionul, sangele sau spatiile deschise. La acestea se adauga fobiile sociale. In momentul in care o persoana care sufera de o fobie vine in contact cu cauza acesteia sau daca stie ca acest lucru se va intampla curand, apar atacurile de panica.

  

"Frica cea mai intensa se numeste atac de panica si este o marire a trairilor subiective", mai spune dr. Cambosie. Viata acestor persoane este structurata in jurul ideii de evitare a situatiei sau obiectului care provoaca panica. Cateodata, situatia nu mai poate fi evitata, iar o persoana cu fobii este fortata sa treaca printr-o experienta de care se teme. "De exemplu, o persoana poate evita ani de zile vizita la medicul stomatolog, dar la un moment dat va ajunge la cabinet din cauza unei urgente. Poate urma atacul de panica. Este posibil ca anestezicul sa nu prinda, iar contractura musculara pe care o da frica sa nu-l lase pe dentist sa lucreze. S-au vazut cazuri in care pacientul a inchis gura cand medicul lucra cu freza", ne-a mai declarat dr. Cambosie.

Unele fobii sunt mai comune decat altele. Pana la 10% din oameni experimenteaza o data pe an un atac de panica provocat de vizita la dentist, de zborul cu avionul sau de sange. Acestea sunt fobii simple. Fobiile sociale sunt mai putin comune, afectand in jur de 25 de persoane din 1.000. Agorafobia, teama de spatii deschise, afecteaza circa 30 de persoane din 1.000. Atacurile de panica sunt de doua ori mai frecvente in cazul femeilor.

Primul pas in rezolvarea acestei probleme este constientizarea motivelor reale si infruntarea fricii.

"Daca o persoana are fobie de caini, cumpararea unui aparat cu ultrasunete ar putea sa fie suficient, dar acest lucru nu-l ajuta sa scape de frica pentru caini. Trebuie cautat motivul pentru care exista acea frica", ne-a mai spus dr. Cambosie.

Ajutorul specializat este esential. Medicul psihiatru sau psihoterapeutul poate fi de ajutor in cautarea cauzelor fobiei si eventual in recomandarea unui tratament medicamentos. "Rezolvarea merge de la administrarea doar de medicamente anxiolitice, la psihoterapie insotita de tratament medicamentos, pana la o forma numai de psihoterapie. Dar trebuie cautat motivul, care poate fi o experienta psiho-traumatizanta sau un complex de inferioritate care s-a accentuat cu timpul. De obicei, o fobie este inlocuita cu alta, daca nu sunt cautate cauzele profunde", ne-a mai declarat dr. Augustin Cambosie.

Simptomele atacurilor de panica:

* ritm cardiac accelerat, dificultati de respiratie, dureri in piept, transpiratie, inrosirea pielii, tremur, ameteala, senzatia de gura uscata, lesin.

* unele persoane traiesc experiente de depersonalizare, adica au senzatia ca si-au parasit propriul corp si il observa din afara, fara a putea avea control asupra lui.

Citeste tot articolul in: Adevarul

2 Februarie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre