Fumatul in sarcina poate provoca moartea subita

/ / Modificat: 2008-01-30
Fumatul in sarcina poate provoca moartea subita





 

Un nou studiu dezvaluie legatura dintre femeile care fumeaza sau sunt expuse fumatului pasiv in sarcina si riscul aparitiei sindromului mortii subite la bebelusi.

 




Cercetatorii de la universitatea McMaster au descoperit un mecanism care explica de ce abilitatea de a raspunde la lipsa de oxigen a bebelusului este compromisa de expunerea la nicotina pe perioada in care se afla in pantec.

In timp ce fumul de tigara contine diferiti compusi, cercetatorii au descoperit ca exista un impact direct al unui compus (nicotina), asupra abilitatii unor celule de a detecta si raspunde la lipsa de oxigen.

De exemplu, cand un bebelus sta culcat cu fata in jos, ar trebui sa simta reducerea cantitatii de oxigen si astfel sa isi miste capul. Dar acest mecanism arousal nu functioneaza asa cum trebuie la bebelusii expusi la nicotina in timpul sarcinii.

Studiul realizat in laborator pe cobai, explica rolul critic al catecolaminelor - un grup de hormoni secretati de glandele adrenale - in tranzitia bebelusului in lumea extrauterina.

In timpul nasterii, bebelusul este expus la o cantitate redusa de oxigen, ceea ce semnaleaza glandele adrenale ca sa elimine catecolamine, care contin adrenalina.

Aceste catecolamine sunt cele care avertizeaza plamanii bebeluslui sa reabsoarba fluid pentru ca acesta sa ia prima gura de aer si pentru ca inima lui sa bata in mod eficient.

Cateva luni dupa nastere glanda adrenala continua sa functioneze ca un senzor pentru oxigen, ajutand bebelusul in caz de apnee sau asfixiere.

Din pacate abilitatea de a elibera catecolamine in aceste momente critice in timpul adaptarii la viata extrauterina, este deteriorata de expunerea la nicotina.

La nastere, controlul nervos al glandei adrenale nu este activ, asa ca bebelusii se bazeaza pe aceste mecanisme directe sensibile la oxigen, pentru a elibera catecolaminele.

Nicotina cauzeaza pierderea prematura a acestor mecanisme, care ar aparea in mod normal mult mai tarziu in dezvoltare, dupa ce a fost stabilit controlul nervos si de aceea acestia devin mult mai vulnerabili la sindromul mortii subite la bebelusi.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

30 Ianuarie 2008

Articole recomandate

Citeste si despre