Mai mult de una din 10 femei insarcinate fumeaza si un nou studiu arata ca multe dintre ele sufera si de depresie, relateaza Associated Press. Specialistii au initiat un studiu care sa testeze daca terapia pentru depresie fara nici o baza medicamentoasa le poate ajuta pe femeile insarcinate sa se lase de fumat.
Ei considera ca in momentul in care femeile constientizeaza cat de periculos este fumul de tigara pentru copilul lor, vor incerca sa se lase de fumat.
Fumatul in timpul sarcinii creste riscul pierderii de sarcina, nasterii premature, greutatii scazute la nastere, mortii cauzate de SIDA si al disfunctiilor comportamentale si de invatare. Cercetatorii au incercat de-a lungul timpului sa afle de ce, in ciuda riscurilor mari, femeile insarcinate nu renunta la fumat.
Au fost monitorizate mai mult de 1.500 de femei insarcinate. 22% din ele fumau, iar 12% erau dependente de nicotina. Cele care fumeaza in timpul sarcinii provin dintr-o patura sociala saraca, mai putin educata si au avut mai putin acces la ingrijirea sanatatii lor.
Dar, in mod surprinzator, 30% din fumatoare aveau o boala psihica precum si jumatate dintre femeile dependente de nicotina. In plus, majoritatea acestora sufereau de depresie. Au existat si studii mai mici care au asociat depresia cu fumatul in timpul sarcinii.
Nicotina si alte chimicale din tigari pot actiona la nivelul creierului ca anti-depresivele. Aceasta situatie nu poate fi tratata in cazul femeilor insarcinate fumatoare deoarece anti-depresivele nu sunt folosite decat in caz de urgenta in timpul sarcinii.
Singura solutie pe care o propun specialistii este terapia de lunga durata care sa le invete pe femei cum sa isi rezolve problemele.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
18 Septembrie 2007