Gripa aviara va lovi sigur Romania

/ / Modificat: 2005-09-16
Gripa aviara va lovi sigur Romania

OMS avertizeaza ca epidemia se indreapta implacabil spre tara noastra. Nenorocirea poate fi chiar mai cumplita decat pandemia de gripa spaniola din 1918, cand intr-un an de zile au murit intre 20 si 40 de milioane de oameni, afirma specialistii. Gainile si curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala


OMS avertizeaza ca epidemia se indreapta implacabil spre tara noastra. Nenorocirea poate fi chiar mai cumplita decat pandemia de gripa spaniola din 1918, cand intr-un an de zile au murit intre 20 si 40 de milioane de oameni, afirma specialistii. Gainile si curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala

  

Doctorii Guenael Rodier si Bernardus Ganter, responsabili pentru Europa cu monitorizarea si tratarea bolilor transmisibile, au tras ieri un semnal de alarma in legatura cu posibila epidemie de gripa aviara, in opinia lor aparitia acesteia in Europa, si prin urmare in Romania, fiind o "chestiune de timp", in conditiile in care, nu mai departe de la inceputul lunii august au fost identificate focare de infectie si in Rusia si Kazahstan (dupa Vietnam, Thailanda, Cambodgia si Indonezia).

Tot in luna august, cercetatorii britanici apreciau ca, in trei luni de zile, gripa aviara s-ar putea raspandi pe tot teritoriul globului, iar jumatate din populatia lumii ar putea fi infectata intr-o jumatate de an. Acest lucru ar reprezenta un eveniment chiar mai groaznic decat pandemia de gripa spaniola din 1918, cand intr-un an de zile au murit intre 20 si 40 de milioane de oameni.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru ca aceasta maladie are un grad mare de contagiozitate, ea se incadreaza in categoria bolilor care necesita monitorizare si interventie rapida pentru reducerea numarului de imbolnaviri. "Nu putem spune ca va aparea maine sau peste o luna. Migratia pasarilor purtatoare de boala nu poate fi stopata, iar pasarile migratoare, ratele salbatice in mod special, sunt sursa naturala de gripa aviara. Aceste pasari sunt si cele mai rezistente la infectie. Pasarile domestice, mai ales gainile si curcanii, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala", sustine Guenael Rodier. Reprezentantii OMS spun ca transmisia de la pasare la om nu este prea bine inteleasa nici de specialisti, inca nu s-a depistat care este calea pe care poate fi infectat omul. Cert este ca nu consumand carnea pasarilor se poate ajunge la boala - spune Bernardus Ganter.

"Se poate banui ca pe calea aerului se raspandeste virusul si poate fi infestat cel care ia contactul direct cu pasarea bolnava", adauga Rodier.

Prima infectie cu un virus de gripa aviara inregistrata la om a aparut in Hong Kong in 1997, cand tulpina de tip H5N1 a cauzat boli respiratorii acute la 18 persoane, dintre care 6 au murit. Dupa modelele precedente, epidemiile de gripa se asteapta sa apara, in medie, de trei-patru ori intr-un secol, cand un nou subtip de virus apare si se transmite usor de la o persoana la alta. Oricum, incidenta epidemiei de gripa este imprevizibila. Cu toate acestea, expertii considera ca o alta epidemie de gripa este inevitabila si posibil iminenta.

Vaccinarea reprezinta principala masura in prevenirea gripei si reducerea impactului epidemiilor, insa schimbarile genetice constante ale virusilor gripali necesita o ajustare anuala a compozitiei vaccinului, costurile fiind extrem de ridicate.

Ministerul roman al Sanatatii ne linisteste si ne informeaza ca are intocmita, in conformitate cu legislatia internationala, metodologia de alerta precoce si raspuns rapid in domeniul bolilor transmisibile.

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca in tara noastra s-a format un Comandament de criza, care are legaturi si cu tarile vecine. El a precizat ca activitatea Comandamentului este concentrata pe granitele de est si sud-est ale tarii, pe unde ar putea patrunde in tara aceasta epidemie. Flutur a atras atentia ca cel mai important punct este Delta Dunarii, unde pot ajunge pasari salbatice purtatoare de acest virus.

"Au fost prelevate mii de probe de la pasarile din Delta. Nu sunt semnale ca gripa aviara ar fi prezenta in Delta", a precizat ministrul, adaugand ca populatia va fi informata cu privire la aceasta boala si implicatiile ei.

Gripa aviara a fost una dintre temele importante de discutie in cadrul celei de-a 55-a sesiuni a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), organizata la Bucuresti in aceste zile.


Articole recomandate

Citeste si despre