Harta mortalitatii infantile: Disparitati mari intre judete; in rural, rata mortalitatii infantile e sensibil mai mare

/ / Modificat: 2023-05-22
Harta mortalitatii infantile:  Disparitati mari intre judete; in rural, rata mortalitatii infantile e sensibil mai mare

Ultima suta de metri: redirectioneaza acum 3,5% din impozitul pe venit

    • Judetul Tulcea are o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mie, de cinci ori mai mare decat cea din municipiul Bucuresti (2,3);

    • In mediul rural, rata mortalitatii infantile e sensibil mai mare decat in urban;

    • Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 

    • Decizia de a sprijini cu aparatura medicala mai multe unitati medicale este a contribuabililor: pe ultima suta de metri, pot redirectiona 3,5% din impozitul pe venit catre programul de combatere a mortalitatii infantile. 

Nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata. Astfel, daca in judetul Tulcea, de pilda, rata mortalitatii infantile a fost de 11,1 la mia de copii nascuti vii, in Bucuresti rata este de cinci ori mai mica (date 2021). Mai mult, rata mortalitatii infantile in mediul rural ramane sensibil mai ridicata fata de cea din urban: 6,5, fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii. Prin programul de combatere a mortalitatii infantile, Organizatia Salvati Copiii Romania a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro,  pentru dotarea a 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale. 

Date statistice: 

Dintre cei 193.191 de copii nascuti in 2021, 1.014 nu au supravietuit pana la un an, in multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta insemnand monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mama si nou-nascut si dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu aparatura medicala cat mai performanta, care sa permita diagnosticarea rapida si instituirea unui tratament medical cat mai potrivit. 

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. 

Astfel, primele cinci pozitii in top sunt ocupate de:

    • Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii)

    • Salaj (8,9 la mie) 

    • Neamt (8,2 la mie)

    • Calarasi (7,6 la mie)

    • Mures (7,1 la mia de copii nascuti vii). 

Prin comparatie, in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii, sub media nationala de 5,2 la mia de copii nascuti vii. 

Judetele unde s-au inregistrat cele mai mici rate ale mortalitatii infantile, in 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii nascuti vii si Valcea, cu o rata a mortalitatii infantile de 3,1 la mie. 

„Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii. Nimic nu e mai dramatic decat pierderea unui copil, din cauza ca maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatura medicala de ultima generatie, care sa-l ajute sa devina puternic, pana cand va reusi sa respire singur si sa mearga acasa. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii. 

3,5% pentru spitale

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copilului, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie. 

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizatiei se poate descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Pana in prezent, organizatia Salvati Copiii Romania a sustinut cu echipamente medicale 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

Despre mortalitatea infantila 

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. Atsfel, primele trei pozitii in top sunt ocupate de Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii), Salaj (8,9 la mie) si Neamt (8,2 la mie), in vreme ce in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii. 

Taguri Salvati copiii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre