Riscul unei tensiuni crescute in timpul sarcinii (hipertensiune gestationala) este mai mare in cazul sarcinilor care sunt rezultatul tratamentelor de fertilizare in comparatie cu cele care rezulta din conceptii spontane, relateaza Reuters Health.
Riscul de preeclampsie este de asemenea mai mare. Aceasta afectiune poate afecta mai multe sisteme ale corpului si are ca simptome hipertensiunea si proteine in urina (ceea ce sugereaza insuficienta renala). Preeclampsia afecteaza 8% din sarcinile obtinute prin tratamente de fertilizare si 15% din 500.000 reprezinta numarul de morti relationate cu aceasta afectiune in timpul sarcinii.
Cercetatorii au studiat 5.000 de femei care au nascut intre 1998 si 2006. La 6 luni de la nastere, femeile au fost supuse unui examen medical amanuntit. Per total, 9,3% din femei aveau hipertensiune gestationala si 2,6% aveau preeclampsie.
Incidenta hipertensiunii a fost mai mare cu 6,9% la femeile care apelasera la tratamente de fertilizare. De asemenea, femeile care au avut sarcina multipla au fost mai expuse la hipertensiune gestationala.
Concluzia specialistilor a fost ca riscul de hipertensiune gestationala este de 90% la femeile care raman insarcinate in urma tratamentelor de fertilizare. Insa acest procent a fost calculat fara sa se ia in considerare si alti factori. Dupa ce au adaptat datele studiului la factori cum ar fi numarul de sarcini anterioare, greutatea dinaintea sarcinii si sarcina multipla riscul s-a redus considerabil pana la 60%.
Specialistii considera ca riscul hipertensiunii gestationale creste in cazul sarcinilor obtinute prin tratamente de fertilizare din cauza incidentei atat de mare de sarcini multiple.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
4 Septembrie 2007