Conform unei analize a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, elaborata de "The Guardian," in 2018 au fost de doua ori mai multe cazuri de rujeola in Europa decat anul trecut, mai exact, 60.000. Dintre acestea, 72 au fost letale.
Aceasta crestere este cauzata de numarul mare al persoanelor anti-vaccin, care duce, printre altele, la o scadere a nivelului de imunizare impotriva bolilor precum gripa, rujeola, papilomavirusul uman si cancerul de col uterin.
"Intreaga comunitate stiintifica este ingrijorata: epidemiologii, pediatrii, expertii in bolile infectioase si multi ministri ai sanatatii. Este de neconceput ca in aceste vremuri sa avem copii care mor pe rujeola," a declarat Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru Sanatate al Uniunii Europene si fost chirurg.
Se cauta solutii
OMS, UE si Statele Unite s-au reunit pentru a studia de ce o parte a societatii este impotriva vaccinurilor, iar politicienii americani, italieni, polonezi si francezi vor sa discute cu parintii care nu doresc sa-si vaccineze copiii inainte de a merge la scoala, pentru a obtine mai multe pareri, potrivit lui Andriukaitis.
Studiile recente au aratat o stransa legatura intre ratele de vaccinare si izbucnirea rujeolei: in 2010, s-a inregistrat o scadere semnificativa a ratelor de vaccinare in Franta, care s-a repetat in anul urmator, cand au fost si cele mai multe cazuri de rujeola. Acelasi lucru s-a intamplat in Italia in 2014 si in Romania, a caror rapoarte de vaccinare au scazut sub 90%, in 2014 si mai mult de o mie de cazuri de pojar au fost inregistrate in 2017, intr-o luna, cand normal ar fi fost sa se apara unul sau doua.
In acest sens, o fetita de 10 ani, a carei parinti erau anti-vaccinuri, a infectat cu rujeola 8 persoane intr-un spital, printre ele fiind si un bebelus de 11 luni.