România se plaseaza în categoria medie, pe locul 64, în clasamentul realizat pe baza indicelui dezvoltarii umane, care combina o serie de criterii printre care venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si standardele de educatie.
România se plaseaza în categoria medie, pe locul 64, în clasamentul realizat pe baza indicelui dezvoltarii umane, care combina o serie de criterii printre care venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si standardele de educatie.
Raportul dezvoltarii umane, dat publicitatii de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), are la baza datele statistice din 177 de tari.
Indicele calculat pentru România a fost de 0,792 puncte, în crestere fata de nivelul din anul 2000, de 0,773 puncte.
Speranta de viata la nastere este de 71,3 ani, iar produsul intern brut pe locuitor (în functie de paritatea puterii de cumparare) se cifreaza la 7.277 dolari. Rata de alfabetizare a fost de 97,3%, iar rata de scolarizare a ajuns la 72%.
Bulgaria devanseaza România, situându-se pe locul 55, cu un nivel al indicelui dezvoltarii umane de 0,808.
Alte tari din Europa care se situeaza înintea României în ierarhie sunt Slovenia -26, Cehia-31, Ungaria - 35 si Polonia - 36. Slovacia este pe locul 42, Croatia pe 45, Macedonia pe 59, iar Federatia Rusa ocupa pozitia 62.
Primele trei pozitii în clasamentul realizat dupa indicele dezvoltarii umane sunt ocupate de Norvegia (0,963), Islanda (0,956) si Australia (0,955). SUA si Japonia se plaseaza pe pozitiile 10 si 11 în top, iar Franta, Italia si Germania ocupa în aceasta ordine locurile 16, 18 si 20.
Indicele de dezvoltare umana (IDU) a fost calculat ca medie a indicilor calculati pe trei segmente de baza ale dezvoltarii umane - durata vietii, educatie si standard de viata. Durata vietii este cuantificata prin speranta de viata la nastere, iar nivelul de educatie este masurat prin rata de alfabetizare (cu o pondere de doua treimi) si rata de scolarizare (o treime).
Produsul intern brut pe locuitor este utilizat pentru masurarea standardului de viata din fiecare tara. Indicele pe fiecare din cele trei domenii se exprima ca o valoare cuprinsa între 0 si 1, si se calculeaza prin raportarea diferentei dintre valoarea actuala si valoarea minima la diferenta dintre valoarea maxima si valoarea minima.
Pentru speranta de viata la nastere valoarea maxima este 85 de ani, iar cea minima 25 de ani. Rata de alfabetizare a adultilor si rata de scolarizare au nivelul maxim 100%, iar cel minim 0%. În cazul produsului intern brut pe locuitor valoarea maxima este 40.000 de dolari, iar cea minima 100 de dolari.
Raportul PNUD subliniaza faptul ca un nivel ridicat al venitului pe cap de locuitor nu se traduce neaparat într-o calitate ridicata a vietii în rândul întregii populatii.