Rezultatele unui studiu publicat in International Journal of Cancer sugereaza ca majoritatea factorilor care cauzeaza inflamatia ovarelor nu sunt asociati cu o crestere semnificativa din punct de vedere statistic a riscului de cancer ovarian.
Inflamatia cronica a fost privita in prima faza ca un posibil factor in dezvoltarea cancerului ovarian epitelian, fapt ce explica asocierea dintre anumiti factori cum ar fi boala inflamatorie pelvina sau folosirea pudrei de talc in zona pelvina si riscul de cancer ovarian.
Tumorile ovariene epiteliene care comprima pana la 90% din toate tipurile de cancer ovarian, se formeaza in celulele epiteliene, celule care acopera suprafata ovarului. Tipurile de tumori sunt in general denumite in functie de tipul de celula din care provin.
Cercetatorii din Qeensland Institute of Medical Research, Brisbane, Australia au examinat potentialii factori ai inflamatiei ovariene la 1.576 de femei cu tumori invazive si tumori cu probabilitate maligna redusa si le-au comparat cu 1.509 femei care faceau parte din populatia generala.
Utilizarea pudrei de talc in zona pelvina a fost asociata cu o crstere semnificativa din punct de vedere statistic a riscului de toate tipurile de cancer. Riscul marit viza in primul rand tumorile seroase si endometrioide, dar riscul cel mai mare s-a inregistrat in cazul tumorilor seroase.
Nu s-au observat asocieri intre boala inflamatorie pelvinal, infectia cu HPV sau oreion si riscul per total de cancer ovarian. Nici herpesul genital nu a fost asociat cu un risc marit de cancer ovarian.
Concluzia generala a cercetatorilor a fost ca inflamatia cronica nu joaca un rol important in aparitia cancerului ovarian.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
7 Ianuarie 2008