Insomnia, cauza a depresiei?

/ / Modificat: 2005-06-27
Insomnia, cauza a depresiei?





 

Cercetatorii au descoperit in premiera ca insomnia precede tulburarile depresive, in conditiile in care se stia ca intre aceste doua afectiuni exista o stransa legatura. Astfel, daca se trateaza insomnia, poate fi prevenita depresia.

Doua studii prezentate la un congres de somnologie desfasurat la Denver (Statele Unite ale Americii) confirma asocierea dintre depresie si insomnie. Noutatea prezentata de cercetatori a fost ca tulburarile de somn se manifesta inaintea starilor depresive.

Potrivit autorilor studiilor, persoanele care sufera de insomnii au un risc de sase ori superior de a deveni depresive.

Numerosi medici considera ca depresia determina probleme de somn. Dorind sa afle cum stau lucrurile, o echipa de cercetatori de la Universitatea din San Francisco a tinut sub observatie 728 de persoane depresive, cu varsta medie de 60 de ani. Ei au urmarit principalele simptome manifestate de subiecti si au alcatuit un clasament. Pe primele locuri se situeaza dezinteresul pentru activitatile de zi cu zi, apoi urmeaza anxietatea si respectiv insomnia.

La randul sau, profesorul Michael Perlis de la Universitatea Rochester a monitorizat 1.801 barbati si femei de peste 65 de ani. Rezultatele acestui studiu au demonstrat ca pacientii depresivi care sufera si de insomnii prezinta un risc de 11 ori mai mare de agravare a bolii, comparativ cu depresivii care dorm bine. In plus, posibilitatea de recidiva este 17 ori mai importanta la acesti pacienti.

Potrivit cercetatorilor, pentru prima data, un studiu arata cu certitudine ca problemele de somn pot antrena depresia si accentua simptome precum tristetea si anxietatea. "Descoperirea este cu atat mai interesanta, cu cat subliniaza ca tratamentul insomniei permite persoanelor depresive sa controleze aceasta afectiune", apreciaza prof. Michael Perlis. El a demarat deja noi cercetari pentru a vedea in ce masura lupta contra insomniei poate tine la distanta starile depresive.

Profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Militar Central, avertizeaza: "Insomnia este o problema importanta de sanatate publica, pentru ca statisticile existente la ora actuala arata ca aceasta boala se intalneste la 5%-11% din populatia tarii noastre. Prezenta ei s-a constatat in ultimii ani si la tineri, ceea ce este destul de grav, mai ales ca, se stie, insomnia creste in frecventa o data cu inaintarea in varsta". Specialistul recomanda ca persoanele care se confrunta cu tulburari de somn sa se adreseze medicului specialist inca de la primele manifestari.  


Articole recomandate

Citeste si despre