Interventie in premiera la un copil de un an și patru luni, la un spital din Timisoara. „Medicatia ii facea mai mult rau”

/ / Modificat: 2024-03-13
Interventie in premiera la un copil de un an și patru luni, la un spital din Timisoara. „Medicatia ii facea mai mult rau”

 

Medicii de la Spitalul Rocordis Timisoara au realizat o interventie medicala de exceptie, reusind sa efectueze o ablatie prin radiofrecventa la un copilas de doar un an si patru luni, in premiera pentru Romania. Copilul suferea de tahicardie paroxistica supraventriculara inca de la nastere, o afectiune grava ce poate avea consecinte fatale.

Tahicardia paroxistica supraventriculara este o afectiune cardiaca periculoasa, iar pulsul micutului ajungea in timpul crizelor si la 200 de batai pe minut, chiar si in repaus. Tratamentul medicamentos nu mai era eficient, iar boala punea in pericol viata copilului.

Aceasta afectiune poate duce la scaderea tensiunii arteriale in timpul crizelor, afectand oxigenarea creierului si crescand riscul de complicatii grave, inclusiv sindromul mortii subite si cardiomiopatia dilatativa.

Primele semne ale bolii au fost observate cu un an in urma, cand medicii au identificat un puls de 280 de batai pe minut in timpul unui control medical de rutina. Gratie interventiei chirurgicale de succes, copilul poate acum sa traiasca o viata normala si sanatoasa.

Ablatia, o procedura esentiala pentru restabilirea ritmului cardiac normal, a fost efectuata in premiera in Romania la Spitalul de Cardiologie Rocordis Timisoara. Echipa de medici care a realizat aceasta interventie istorica i-a inclus pe dr. Gabriel Ivanica si dr. Alina Negru.

„Toate structurile la o asemenea varsta sunt extrem de mici. Inima este putin mai mare decat o pruna, iar vasele extrem de fragile. Trebuie folosite sonde de ablatie extrem de subtiri.

Trebuie sa simti presiunea pe care o faci asupra inimii, deoarece atriul drept, unde am dat ablatia prin radiofrecventa, este foarte subtire si poti oricand sa perforezi inima si sa ajungi dincolo.

Cu atat mai mult cu cat copilul a fost „anticoagulat” pentru a nu se forma cheaguri in inima, acolo unde se face interventia. Este o ablatie de mare finete, iar in acest caz, ablatia inseamna viata.

Altfel, copilul ar fi avut sanse putine de supravietuire in timp”, a declarat dr. Gabriel Ivanica, potrivit renasterea.ro. 

Gripa i-a agravat boala 

„O gripa s-a suprapus peste boala lui si a agravat-o. A ajuns in punctul in care medicatia ii facea mai mult rau decat bine.

Doctorul Ivanica a fost singurul din Romania care ne-a acceptat. Viata noastra se va schimba acum foarte mult. Avea o medicamentatie destul de stricta. Avea de luat medicamente la foarte multe ore din zi si din noapte. Acum va avea o viata normala.

Daca nu se facea interventia asta, urma sa i se puna un stimulator care, automat, ii schimba toata viata. Ar fi fost tot timpul marginalizat, nu ar fi avut voie sa alerge, sa se joace ca si ceilalti copii”, a spus Sara Neciu, mama copilului.

 

Taguri Interventie chirurgicala

Articole recomandate

Citeste si despre