Investitia asigura dotarea a inca 16 unitati medicale cu aparatura medicala moderna care permite ingrijirea adecvata a nou-nascutilor!
Organizatia Salvati Copiii Romania si Fundatia OMV Petrom dau startul editiei a doua a programului „Impreuna din prima zi”, prin dotarea a inca 16 unitati medicale: sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala si obstetrica-ginecologie din 12 judete ale tarii. Investitia de 1,5 milioane de euro va include dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a starii de sanatate a nou-nascutilor. Astfel, numarul total al spitalelor dotate prin programul “Impreuna din prima zi” se ridica la 60, iar investitia totala este de 2,5 milioane de euro.
Unitatile medicale vor fi dotate cu aparatura medicala de ultima generatie de monitorizare si mentinere a starii de sanatate a nou-nascutilor, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, banca de lapte. Astfel, nou-nascutii cu probleme majore vor putea primi ingrijire adecvata, fara a se pierde timp vital prin cautarea unor solutii de transfer la spitalele care au aparatura necesara.
“Sistemul de sanatate din Romania ramane unul cu multiple vulnerabilitati si necesita atentie si implicarea atat a autoritatilor, cat si a societatii civile. Astazi, diferenta dintre viata si o moarte o face calitatea aparaturii medicale, dar si disponibilitatea ei: in multe cazuri unde spitalul nu este dotat corespunzator, timpul pierdut pentru a cauta solutii de transfer intr-un centru medical care sa aiba un ventilator de suport respirator, de exemplu, se poate transforma intr-o drama pentru familie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.„Primul proiect al Fundatiei OMV Petrom are rezultate concrete pentru cele 45 de sectii de neonatologie si maternitati, care au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale performante. Romania se confrunta cu o incapacitate mare de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala, de aceea, prin aceste dotari, Fundatia OMV Petrom isi continua misiunea de a sustine reducerea mortalitatii infantile” a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundatia OMV Petrom.
Context: Nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata.
De aceea, din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro.
Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani. Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.
Date statistice: Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat.
Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii. De asemenea, potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile in Romania a aratat discrepantele majore intre judetele tarii.
Astfel, primele trei pozitii in top sunt ocupate de Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii), Salaj (8,9 la mie) si Neamt (8,2 la mie), in vreme ce in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii.