Jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina

/ / Modificat: 2008-01-16
Jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina





 




Un nou studiu realizat de The Gallup Organization România la initiativa Elevit in noiembrie 2007 arata ca 48% dintre romancele din mediul urban raman insarcinate "din intamplare".

Scopul studiului a fost de a evalua perceptia femeilor fata de suplimentele nutritive necesare pentru mentinerea sanatatii in perioada de preconceptie, in timpul sarcinii, dar si in  perioada postnatala.

Autorii studiului au realizat un sondaj care a implicat 910 persoane dintre care 255 femei care intentioneaza sa isi planifice o sarcina in urmatoarele 6 luni, 460 de femei insarcinate si 195 femei care au nascut in ultimele 2 luni. Toate participantele la studiu aveau varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani si locuiau in mediul urban.

Studiul a fost realizat pe fondul dezbaterilor nationale recente cauzate de rata in scadere a natalitatii din Romania, tara noastra urmand aceeasi tendinta de imbatranire a populatiei ca si restul Europei.

Conform studiului, 41% dintre femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine. 48% recunosc faptul ca nu au acordat nici o importanta perioadei de preconceptie.

O treime dintre femeile chestionate (34%) nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in preconceptie, peste 3 sferturi dintre femei (76-78%) nu iau vitamine in faza de preconceptie ci doar un sfert (26%) dintre femeile insarcinate si 12% din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Dintre femeile insarcinate, 25% nu stiu de ce ar trebui sa ia multivitamine in aceasta perioada.

Rezultatele cercetarii arata ca romancele nu stau bine la capitolul informare si nu stiu sau nu se preocupa indeajuns de planificarea sarcinii.  

In anul 1998 Elevit Pronatal realiza in premiera in Europa un studiu prin care se urmarea efectul administrarii de acid folic si multivitamine asupra sanatatii sarcinii. Prin studiul realizat in 2007 se urmareste aflarea gradului de informare in randul femeilor si care sunt aspectele asupra carora trebuie sa se insiste. Pe baza rezultatelor studiului vor fi organizate mai multe campanii de informare asupra riscurilor la care sunt expuse femeile in perioada prenatala, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii precum si despre masurile care trebuie luate pentru diminuarea acestor riscuri.

Cercetatorii recomanda tuturor femeilor care se pregatesc sa devina mamici sa se adreseze medicului sau farmacistului pentru a afla ce trebuie sa faca pentru o sarcina cat mai sanatoasa.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

16 Ianuarie 2008



Articole recomandate

Citeste si despre