Un nou studiu arata ca pana si cei mai mici copii nascuti prematur ar trebui sa primeasca lapte de san in timp ce sunt la sectia de terapie intensiva deoarece se pare ca le stimuleaza dezvoltarea mintala.
Un al doilea studiu arata ca alaptatul nu creste riscul ca acesti copii sa se confrunte cu o deteriorare a dintilor mai tarziu in viata asa cum au sugerat cateva studii anterioare.
Primul studiu a inclus 773 de copii nascuti cu o greutate foarte mica – mai putin de 1 kg – intre 1999 si 2002.
Rezultatele au aratat ca bebelusii din grupa care a primit lapte de san au obtinut puctaje mai mari la testele de inteligenta la 30 de luni de viata iar cei care au avut rezultatele cele mai bune au fost cei care au primit lapte de san la scurt timp dupa nastere.
Aceste date sugereaza ca, de cate ori este posibil, copiii nascuti prematur sa fie hraniti cu lapte de san.
Studiul legat de deteriorarea dintilor a fost realizat de School of Medicine and Dentistry de la Universitatea Rochester din New York.
Specialistii au analizat fisele medicale a 1.500 de copii si nu au gasit nici o asociere intre alaptat si deteriorarea dintilor.
Expertii recomanda ca toti bebelusii sa fie alaptati cel putin un an de la nastere si mama sa continue oricat doresc daca nici ea nici bebelusul nu vor sa intrerupa alaptatul.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
2 Octombrie 2007