Legatura dintre cresterea in inaltime si alimentatie. Un medic pediatru spune ce trebuie sa facem pentru a avea copii mai inalti

/ / Modificat: 2024-08-22
Legatura dintre cresterea in inaltime si alimentatie. Un medic pediatru spune ce trebuie sa facem pentru a avea copii mai inalti

 

Toti parintii informati stiu ca alimentatia este esentiala pentru ca micutii sa aiba o dezvoltare sanatoasa. Incepand cu laptele pe care il primesc in prima zi de viata si continuand cu alimentele de dupa diversificare, dezvoltarea copiilor este puternic influentata de ceea ce mananca. 

Nu doar asupra sanatatii copiilor are impact alimentatia, ci si a felului in care acestia cresc si se dezvolta. Medicii spun ca o dieta echilibrata, care sa le asigure necesarul zilnic de nutrienti, face diferenta in ceea ce priveste ritmul de crestere al copiilor.

Medicul Bogdan Pascu, specialist in endocrinologie pediatrica, a explicat, intr-o postare pe Facebook, care este legatura intre alimentatia din primii ani de viata si cresterea in inaltime a copiilor. De la conceptie pana la varsta de doi ani, tot ce ajunge la copil ii poate influenta cresterea, spune medicul specialist. 

”Trebuie sa mancam mancare adevarata”

”Primele 1000 de zile de viata, adica perioada de la conceptie pana la varsta de 2 ani sunt ca o 'fereastra de aur'. In acest timp, creierul si corpul se dezvolta mai repede decat in orice alta perioada, formandu-se anumite conexiuni intre neuroni care vor afecta coeficientul de inteligenta al copilului, iar oasele cresc pentru a determina inaltimea lui din viitor.

Malnutritia in acesti primi ani de viata poate provoca daune ireversibile. Semnul cel mai vizibil al lipsei de nutrienti esentiali este incetinirea in crestere, atunci cand un copil este mult mai mic decat ar trebui sa fie pentru varsta lui.

O analiza recenta arata ca la nivel mondial inca exista 450 milioane de copii cu statura joasa influentabila de aceasta perioada, desi procentele sunt intr-o continua scadere. Calea pe care o va lua lumea va depinde in mare masura de saracie, politici si filantropie.

Avem dovada clara ca interventii simple, cum ar fi distribuirea de alimente imbogatite cu vitamine, de suplimente cu fier femeilor insarcinate si educarea parintilor cu privire la obiceiurile alimentare sanatoase, s-au dovedit a fi de ajutor.

Foarte important pentru parinti este sa constientizeze ca multi copii sufera de malnutritie NU din cauza lipsei de hrana, ci mai degraba din cauza lipsei de alimente adaptate varstei si bogate in micronutrienti. Poate suna ciudat, dar... trebuie sa mancam mancare adevarata!”, a scris medicul Bogdan Pascu, pe Facebook. 

FOTO: Freepik

 

Taguri Inaltime copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre