Vaccinul este un preparat biologic care contine microorganisme omorate sau atenuate, ori fragmente ale acestora. In urma administrarii vaccinului, apare un raspuns imun (de aparare), care ne protejeaza impotriva bolii produse de microorganismele patogene.
Medicul pediatru Mihai Craiu vorbeste despre una din ingrijorarile frecvent enuntate de parintii care ezita in fata vaccinarii. "Oare nu este mai bine sa mai amanam putin vaccinarea? Nu este acum prea mic copilul?"
"Aceasta dilema are un raspuns stiintific extrem de clar. Amanarea ANUMITOR vaccinari, care se efectueaza in prima copilarie, este riscanta. De ce? Pentru ca imunitatea innascuta a copilului, si cea dobandita de la mama [transplacentar anterior nasterii, mai ales in ultimele saptamani ale unei sarcini normale, dusa la termen, DAR si dupa nastere pe calea alaptarii - laptele de mama fiind o excelenta sursa nutritiva, ce se "matureaza" odata cu sugarul, dar si o sursa de anticorpi, lizozim, interferoni si celule imune] este incompleta si relativ "naiva", a spus medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Acesta a facut cateva precizari referitoare la tusea convulsiva, pentru care imunizarea timpurie este considerata esentiala, din cauza efectului devastator pe care agentii patogeni il poate avea asupra copiilor, mai ales asupra sugarilor.
Despre cazul aparent banal al tusei convulsive "tusea "magareasca," infectia cu Bordetella pertussis
"Numai banale nu sunt accesele de tuse care duc la senzatia de sufocare sau la aparitia convulsiilor hipoxice sau a fracturilor costale. Pe scurt, un copil mare poate tusi INGROZITOR. Pana are senzatia ca se sufoca. Si in 5% din cazuri poate face complicatii.
Dar un sugar, in primele 6 luni de viata, daca face tuse convulsiva, va avea de 10 ori mai frecvent complicatii, circa jumatate din acesti sugari dezvoltand pneumonie (vezi acest articol).La unii atat de grava, incat nu mai pot fi salvati, nici prin ventilatie mecanica. Pur si simplu nu mai curge sangele, prin corpul acestor copii mici, din cauza excesului de vascozitate. Sangele se face ca "un jeleu", a subliniat Mihai Craiu.
De aceea copii mici, in varsta de 2 luni, trebuie sa faca vaccinul combinat ce contine si antigene de Bordetella pertussis, daca sunt sanatosi in rest. Chiar daca sunt prematuri, dar altfel sanatosi. Nu se asteapta pana la varsta corectata in functie de gradul prematuritatii.