Medicul Mihai Craiu, sfaturi pretioase in plina alerta epidemica

/ / Modificat: 2023-01-09
Medicul Mihai Craiu, sfaturi pretioase in plina alerta epidemica

In Romania s-a declarat alerta epidemica, ultimul pas inaintea declararii epidemiei de gripa. Virusul gripal isi face de cap si se transmite cu repeziciune, iar de aceasta data cei mai afectati par a fi copiii. Medicul pediaru Mihai Craiu a tinut, in acest context, sa ofere o serie de sfaturi pretioase, axate in principal pe preventie.

Cea mai mare crestere din ultimii 10 ani a numarului de cazuri de gripa

Dr. Mihai Craiu a subliniat ca si in Romania, ca in toata emisfera nordica, numarul cazurilor de gripa creste alarmant si, poate mai mult decat in alti ani, cel al spitalizarilor.

„Se intampla si in Romania ce se intampla in restul emisferei nordice. O crestere masiva a numarului de cazuri de gripa, cea mai mare din ultimii 10 ani. Crestere care se asociaza cu o suprasolicitare a sistemelor medicale si cu o accentuare a ratei spitalizarilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezinta principala grupa de varsta la care se observa un numar mare de spitalizări. (...) Sezonul acesta cresterea numarului de spitalizari la copil, ca urmare a complicatiilor gripei, a aparut foarte repede fata de anii trecuti (inca din noiembrie 2022) si a urcat la cote alarmante”, a notat dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Medicul puncteaza ca din pacate au aparut si decese la copii care au suferit complicatii dupa infectarea cu virusul gripal si, tocmai de aceea, a tinut sa ofere parintilor cateva sfaturi pretioase.

„Gripa este o infectie acuta posibil severa a cailor aeriene si se transmite in special pe cale aerogena. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil sa luam gripa intr-un spatiu inchis, aglomerat, unde exista persoane care stranuta sau tusesc. Riscul este MUUULT mai mic in aer liber.

Putem scadea riscul de imbolnavire si altfel decat evitand aglomeratia... Prin aerisirea frecventa (cu toata spaima noastra ca "ne trage curentul" chiar vor trebui aerisite bine clasele, incepand de acum), sau prin folosirea mastii, mai ales in zonele aglomerate (metrou, magazin, sala de clasa etc). Chiar si o masca improvizata sau o bandana pusa la gura reprezinta optiuni mai bune decat ... nimic.

Virusul gripal supravietuieste pe suprafete si poate ajunge cu ușurinta in nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la fata, cu mainile nespalate, in special dupa ce a atins clante, manere, balustrade, etc in locuri aglomerate. Ar trebui sa reinvatam spalatul corect al mainilor si tusitul in plica cotului, ca in primele luni de pandemie”.

FOTO: Pixabay

Taguri Alerta sanitara Viroze copii

Articole recomandate

Citeste si despre