Un nou studiu arata, ca adolescentii care iau mese cu familia au diete mai sanatoase odata ajunsi la maturitate, relateaza Reuters Health.
Cercetatorii spun ca rezultatele arata importanta traditionalei cine in familie – ceva ce nu mai exista de mult intr-un timp al programelor agitate si al manacarurilor fast-food.
Alte studii din trecut au sugerat ca atunci cand parintii si copii comunica regulat la cina, este mai putin probabil ca acei copii sa adopte obiceiuri cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Descoperirile noi sugereaza ca dietele copiilor sunt influentate pozitiv pe termen lung.
Specialistii au monitorizat 1.700 de adolescenti timp de 5 ani, iar cei care au mancat cele mai multe mese cu familiile lor au tins sa aiba o dieta mai sanatoasa dupa sfarsitul adolescentei.
La 20 de ani, acesti tineri au spus ca au mancat mai multe fructe si legume, au baut mai putin suc si au acumulat din alimente mai mult potasiu si magneziu decat ceilalti copii au mancat putine mese cu familiile lor.
Specialistii spun ca mesele trebuie sa includa proteine, cereale integrale si foarte multe legume. Apa sau laptele ar trebui sa inlocuiasca sucul, iar fructele desertul.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
14 Septembrie 2007