Faptul ca de la debutul pandemiei cei mai multi dintre noi ne-am gasit refugiul in ecranul gadgeturilor nu mai este un secret pentru nimeni. Copiii care au studiat mai mult online in aceasta perioada nu au mai putut fi tinuti departe de smartphone, tablete si computere si poate si din aceasta cauza s-a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de cazuri de miopie la copii.
Comunitatea medicala trage un semnal de alarma cu privire la explozia cazurilor de boli oculare la copii de la debutul pandemiei. Un studiu realizat recent in Hong Kong a aratat ca miopia a inregistrat cea mai mare crestere si ca problema ar putea deveni si mai serioasa in timp.
Cercetarea a fost facuta pe un esantion de 1800 de copii, care au fost supusi la controale oftalmologice si au trebuit sa raspunda unui chestionar legat de stilul de viata, timpul alocat activitatilor in aer liber si studiului, dar si celor care implica vederea la apropiere (30-50 de centimetri), precum cititul, lucrul manual sau privitul pe telefon ori tableta. Chestionarele vizau atat momentul de la debutul pandemiei, cat si situatia la opt luni distanta.
Rezultatele au scos in evidenta faptul ca timpul alocat activitatilor in aer liber era oricum destul de scurt, dar s-a imputinat si mai tare in timpul pandemiei. Autorii studiului au tinut sa sublinieze, totodata, cat de important este pentru ochi sa petrecem timp in natura, ca masura de prevenire a miopiei, prin simplul fapt ca nu iti focalizezi privirea doar pe lucruri aflate in imediata ta apropiere. Studiul a aratat ca daca la inceputul pandemiei rata de incidenta a miopiei in grupul tinta de copii era de 11,63%, opt luni mai tarziu aceasta crescuse la 26,98%, aica mult mai mult decat dublu.
Datele adunate de cercetatori au condus la concluzia ca aceasta crestere a incidentei miopiei la copii poate fi strans legata de faptul ca micutii au petrecut mult mai mlt timp in fata ecranelor (de la 2,45 ore pe zi, la o medie de 6,89 ore pe zi).
"Rezultatele noastre pot fi un semnal de alarma pentru legiuitori, educatori si parinti si o dovada clara ca este nevoie de un efort colectiv pentru a preveni miopia infantila si o noua posibila criza sanitara ce decurge din criza Covid"
Ce pot face parintii pentru a preveni aparitia miopiei la copii
Mediul de acasa este cel in care copilul petrece cel mai mult timp, iar parintii sunt primii care pot sa ia masuri pentru a preveni aparitia miopiei infantile.
Ce este de facut? In primul rand trebuie sa acorde atentie semnalelor care pot indica posibile probleme de vedere la copii. Cand copilul sta prea aproape de televizor sau apropie prea mult o carte de ochi, este foarte posibil sa nu vada bine.
Durerile de cap sau randamentul scolar scazut pot fi si ele semnale ale unor tulburari de vedere, iar primul pas care trebuie facut este o vizita la oftalmolog.