Ipod-urile si alte playere portabile au schimbat modul in care oamenii ascultau muzica. Odata cu cresterea popularitatii acestor aparate, a crescut si ingrijorarea expertilor in domeniu. Acestia considera ca afectarea auzului va deveni la fel de comuna ca si aceste dispozitive.
Cercetatorii se tem ca vor exista din ce in ce mai multe persoane care isi pierd auzul datorita expunerii prelungite la muzica ascultata la maxim. Odata cu aparitia noilor mp3 playere, precum Ipod-ul, s-au realizat imbunatatiri considerabile cu privire la calitatea sunetului. Calitatea sunetului, caracterul portabil, dar si oportunitatea de a avea un mp3 player, il face si mai periculos.
Cum ne pot afecta mp3 playerele auzul?
Muzica si sunetele inalte pot afecta celulele ciliate ale cohleei, una dintre compartimentele urechii interne. Cohleea functioneaza ca un transductor mecanoelectric, transformand vibratiile mecanice ale urechii medii in semnale electrice, ce sunt trimise nervului auditiv.
Aceste celule se pot regenera dupa pierderea functiei, insa in cazul sunetelor extrem de inalte si prelungite, acestea pot fi afectate permanent. Odata distruse, ele nu se mai pot regenera si hipoacuzia partiala isi face prezenta.
Pentru a preveni problemele auditive de orice fel, cercetatorii au realizat diverse studii si au ajuns la intrebarea: ce tip de casti sunt cel mai putin daunatoare pentru noi?
Una dintre ipoteze sustine castile pe care le introduci in canalul auditiv deoarece se presupune ca daca nu auzi sunetele exteriore, nu simti nevoia sa dai volumul mai tare. Cercetarile in aceasta privinta sunt inca in desfasurare, dar intre timp medicii ne sfatuiesc sa dam muzica mai incet.
Cum ne dam seama ca muzica este prea tare?
Exista cateva metode simple de a afla daca asculti muzica prea tare. Muzica pe care o asculti este prea tare daca:
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
14 August 2007