Nascuti a doua oara

/ / Modificat: 2017-09-21
Nascuti a doua oara

Din numarul total al copiilor nascuti in fiecare an la Maternitatea din Braila, 5% prezinta diverse malformatii, care necesita interventia de urgenta a medicilor de specialitate. In cele mai multe cazuri, malformatiile copiilor sunt generate de unele viroze sau gripe pe care le-a contactat mama pe durata sarcinii, de poluarea din mediul inconjurator sau de nivelul radiatiilor, de stresul mamei sau de consumul de alcool si tutun al acesteia. O contributie importanta in aparitia malformatiilor la nou-nascut o are si alimentatia inadecvata a mamei si, dupa cum am aflat de la dr. Alexandru Balta, purtator de cuvant al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, lipsa de acid folic si a vitaminelor in primele trei luni de sarcina genereaza malformatii ale maduvei spinarii si ale sistemului nervos central; pentru a preintimpina tulburarile de sistem nervos este nevoie de administrarea acidului folic la recomandarea medicului de familie si a medicului specialist, fapt care impune luarea in evidenta a gravidei si urmarirea evolutiei sarcinii in conditii optime.

Pentru ca la femeile insarcinate care au fost afectate de virozele respiratorii din aceasta iarna exista riscul de a naste copii cu malformatii, medicii au recomandat intreruperea sarcinii, acolo unde a fost cazul, dar au fost si situatii in care gravidele au avortat sau au nascut feti malformati. Un astfel de caz nefericit s-a inregistrat zilele trecute la Maternitatea braileana, prin nasterea unui fat mort, plurimalformat; era cel de-al treilea copil al unei mame de numai 17 ani si s-a nascut cu malformatii ale capului si ale membrelor superioare. In momentul in care medicii neonatologi din Maternitate constata unele malformatii la un nou-nascut, iau legatura imediat cu sectia de chirurgie infantila, unde este analizat cazul respectiv de medicii specialisti si, in functie de posibilitatile existente, copilul este operat la Braila sau trimis cu ambulanta la Bucuresti, astfel incat micutii sunt recuperati in numai cateva zile de la nastere.

Despre multi dintre astfel de micuti se poate spune ca s-au mai nascut o data si ca li s-a oferit sansa de a trai o viata normala, alaturi de familie; exista insa si cazuri cand, dupa ce a aflat ca are un copil cu malformatii, mama il abandoneaza in spital, isi pierde orice speranta, iar cand realizeaza ca interventia s-a dovedit un real succes, respectiva mama se reataseaza de copil, dar sunt si situatii in care micutii raman singuri, sub ocrotirea medicilor. La sectia de chirurgie infantila a Spitalului Judetean de Urgenta medicii depun toate eforturile pentru a rezolva malformatiile cu care s-au nascut micutii pacienti, dar, dupa cum am aflat de la dr. Virgil Lefter, nu in toate cazurile se pot declara victoriosi.

Citeste tot articolul in: News365.ro
12 Martie 2006

Articole recomandate

Citeste si despre