Numarul copiilor sub un an care au murit in mediul rural in 2023, cu 40% mai mare decat cel din urban

/ / Modificat: 2024-08-06
Numarul copiilor sub un an care au murit in mediul rural in 2023, cu 40% mai mare decat cel din urban

 

Salvati Copiii Romania si Fundatia OMV Petrom publica raportul de impact al proiectului “Primul pas spre sanatate”

  • Crestere cu 19% a numarului de femei gravide care s-au prezentat la control in perioada prenatala. 
  • Crestere cu 20% a numarului de copii de pana la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical in ultimul an. 
  • Proiectul contribuie la reducerea ratei mortalitatii infantile. 

 

In anul 2023, din cele 897 de decese inregistrate la copiii sub un an, 372 sunt in mediul urban si 525 in mediul rural, unde accesul la servicii medicale in perioada sarcinii si in primul an de viata al copilului este ingreunat. Accesul la servicii medicale in comunitatile rurale si dezavantajate este esential: studiul de impact al proiectului de sanatate timpurie “Primul pas spre sanatate” realizat de Salvati Copiii Romania arata ca dotarea cabinetelor medicale din zone defavorizate a dus la o crestere semnificativa a prezentarii la medic a femeilor gravide si a copiilor de pana la 5 ani. 

Rezultatele obtinute in primul an prin proiectul “Primul pas spre sanatate” implementat de Salvati Copiii in cele 40 de cabinete dotate in mediul rural prin finantarea oferita de Fundatia OMV Petrom sunt remarcabile:

 

-        Crestere cu 19% a numarului de femei gravide care s-au prezentat la control in perioada prenatala;

-        Crestere cu 21% a numarului de consultatii, de aproape patru ori mai mult decat media nationala;

-        Crestere cu 20% a numarului de copii de pana la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical in ultimul an;

-        73% dintre medicii de familie declara o crestere a numarului de consultatii cu caracter preventiv;

-        83% dintre medici apreciaza ca in ultimul an a crescut numarul de femei gravide care apeleaza la serviciile medicului de familie;

-        92% dintre pacientele intervievate au remarcat o imbunatatire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate.

 

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a vorbit despre importanta accesului la servicii medicale de calitate: „Romania ramane tara unor disparitati majore intre regiuni si mai ales intre rural si urban, iar aceste disparitati se cuantifica direct in starea de sanatate si in sansa la o viata sanatoasa a copiilor si a mamelor. Un copil care vine pe lume intr-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicala de calitate si poate dezvolta afectiuni care, nediagnosticate si tratate la timp, vor avea consecinte dramatice. De aceea, noi ne concentram eforturile in astfel de comunitati.”

 

Raportul de impact ne-a aratat ca dotarea cabinetelor de medicina de familie din mediul rural cu aparatura medicala genereaza beneficii pe termen lung pentru mame si copii, pentru medicii de familie si pentru comunitate. Astfel, in a doua editie, ne-am propus sa extindem proiectul si sa dotam inca 60 de cabinete de medicina de familie din mediul rural” – a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundatia OMV Petrom.

 

Toti medicii intervievati declara cresterea nivelului de satisfactie a pacientilor cu privire la serviciile medicale oferite de cabinet si 91% dintre ei declara cresterea disponibilitatii serviciilor medicale dupa dotarea realizata de Salvati Copiii si Fundatia OMV Petrom. 

 

 „S-a dus vestea ca avem ecograf si ca putem sa le aratam gravidelor cum arata bebelusul in burtica. Le-am spus ca avem ecograf si putem sa le printam si poza cu bebelusul in burtica la mama lui (intrauterin). Ca e mult pana vin prima data, dupa care vin si la doua si la a treia ecografie, fac si analize de sange si putem sa transmitem informatii si despre sarcina si despre drepturile pe care le au si despre ingrijirea copilului”, a explicat Dr. Venera Bucur, medic de familie, Jimbolia, judetul Timis. 

 

In cazul gravidelor, serviciile medicale cele mai solicitate sunt supravegherea lunara sau bilunara incepand cu trimestrul al doilea de sarcina, analizele medicale, mai ales analizele de sange si consiliere pentru alimentatia la san a copilului pana la 6 luni.

 

 „Eu n-am vrut sa merg la doctor cand am ramas gravida ca mi-a fost frica. Dar a fost sora mea si mi-a zis ca este bine si ca doamna este foarte intelegatoare si ca e bine sa mergi sa vada copilul si daca totul e bine. Mi-a fost un pic frica la inceput, recunosc, dar apoi cand i-am auzit inimioara si i-am vazut manutele, asa mi s-a umplut inima de drag si m-am linistit. Am vazut ca este bine, sanatos si doamna doctor m-a linistit cu vorbele pe care mi le-a spus”, Andreea, mama, 21 de ani, judetul Brasov.

 Info studiu

Context:

-        Potrivit datelor INS pentru 2023, pe segmentul medicinei primare cele mai multe cabinete de medicina de familie au functionat in mediul urban, respectiv 6.200 de cabinete, fata de 4.100 de cabinete in mediul rural. Unui cabinet de medicina de familie i-au revenit, in mediul rural, de 1,4 ori mai multi locuitori, comparativ cu un cabinet din mediul urban.

-        Conform Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, 320 din 2.862 de localitati din mediul rural nu au medic de familie.

-        34,7% dintre adolescentele sub 15 ani nu au beneficiat de control medical in sarcina, procent dublu raportat la populatia generala.

-        Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

-        Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

 

Despre cercetare:

Cercetarea sociologica s-a desfasurat in cadrul proiectului „Primul pas spre sanatate”, derulat de Salvati Copiii Romania si finantat de Fundatia OMV Petrom. Colectarea datelor s-a realizat pe baza chestionarelor si interviurilor aplicate in randul a 445 de respondenti, prelucrarea informatiilor statistice utilizand analiza inferentiala a datelor colectate.

 

Despre proiect:

Salvati Copiii Romania si Fundatia OMV Petrom, prin programul „Primul pas spre sanatate”, doteaza cu aparatura medicala 100 de cabinete de medicina de familie, pentru a imbunatati accesul la servicii medicale pentru 22.000 de gravide, mame si copii de pana la 3 ani din zonele rurale dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalitatii infantile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mortalitatea infantila Salvati copiii Raport copii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre