O dieta echilibrata in sarcina, un copil sanatos

/ / Modificat: 2008-02-11
O dieta echilibrata in sarcina, un copil sanatos

O dieta echilibrata in sarcina inseamna un copil sanatos. O dieta neechilibrata in sarcina este responsabila de 35% dintre decesele inregistrate la copii si 11% din bolile si afectiunile din intreaga lume.
 
Conform studiului realizat de carcetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, mai bine de 3,5 milioane de mamici si copii cu varte de pana in 5 ani, mor anual din cauza malnutritiei. In plus, milioane de mame si copii sufera de dizabilitati mentale si fizice, efecte ale dietelor neechilibrate in primele luni de viata.

Majoritatea deceselor inregistrate ca avand cauze legate de o rezistenta scazuta la boli si lipsa de zinc si vitamina A pe perioada de sarcina si in primii doi ani de viata ai copilului.


Dieta neechilibrata si malnutritia sunt amenintari foarte grave in timpul sarcinii si in viata copilului. Malnutritia este o boala foarte periculoasa deoarece nu este usor de diagnosticat si slabeste sistemul imunitar al copilului la infectii, creste gravitatea bolilor si impiedica recuperarea si vindecarea copilului.

O dieta echilibrata in sarcina este necesara pentru sanatatea viitoarei mame si a copilului deoarece nasterea necesita foarte multe resurse.

Cercetatorii sunt de parere ca dieta prenatala este procesul de pregatire a sistemului imunitar pentru sarcina si este unul dintre cei mai importanti factori in conceperea unui copil sanatos.

Bebelusii au mare nevoie de o nutritie adecvata inca de la inceput deoarece cresterea esentiata a fatului are loc in primele 2 luni de sarcina.

Printre alimentele recomandate in tipul sarcinii, fructele si legumele ofera cea mai buna sursa de vitamine si minerale, inclusv fier, care previne aparitia anemiei in sarcina.

O dieta echilibrata este necesara si dupa nastere pentru a ajuta proaspetele mamici sa se recupereze si sa furnizeze suficienta energie si nutrieti in alaptare.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro
11 Februarie 2008

Articole recomandate

Citeste si despre