Medicii din intreaga lumea si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o noua boala respiratorie, care se raspandeste cu repeziciune in Congo. Acolo, autoritatile locale au solicitat ajutor international pentru tratarea pacientilor si investigarea cauzei acestui fenomen ingrijorator.
„Boala X”, asa cum este denumita de specialisti, a provocat 71 de decese din 500 de cazuri, avand astfel o rata de deces de aproape 15%. Conform primelor date disponibile, boala misterioasa afecteaza in mod special copiii, 40% dintre cazuri fiind inregistrate la copii sub cinci ani. Simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe - febra, tuse si dureri de cap.
Medicul pneumolog Beatrice Mahler: „Este o boala pe care lumea medicala internationala o priveste cu mare atentie”
Medicul pneumolog Beatrice Mahler atrage atentia, intr-o postare pe Facebook, asupra simptomelor acestei boli si ii indeamna pe oameni sa nu intre in panica:
„Nu este un joc si nici o gluma, este o boala pe care lumea medicala internationala o priveste cu mare atentie.
Pana acum stim ca se transmite prin aer. Simptomele seamana in primele zile cu gripa. Adica: febra, dureri de cap, tuse, dificultati de respiratie. Ulterior apare anemia severa, care necesita transfuzii de sange. Pana in prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un numar total mai mic de 500 de cazuri.
Congo, caci acolo a aparut boala X, a cerut ajutor international pentru pacienti, dar si pentru a identifica cine produce boala. Mesajul meu nu are rolul sa induca panica. Cred insa cu tarie ca oamenii din Romania trebuie protejati, iar haosul zilelor actuale nu inseamna protectie.
Sunt medic in cel mai mare spital de boli respiratorii din Romania, iar acesta informare nu am primit-o, desi World Health Organization (WHO) atrage atentia ca vorbim de o afectiune respiratorie. Poate nu se considera important ca spitalele sa fie pregatite pentru situatii dificile.
Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarma international este scazut pentru Romania, insa informarea este esentiala si obligatorie pentru institutiile statului, catre noi medicii si catre toata populatia Romaniei.”, a explicat Beatrice Mahler.
Ce este „Boala X” si ce stim pana acum
„Boala X” este un termen folosit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a se referi la o boala ipotetica cauzata de un agent patogen necunoscut, care ar putea provoca o pandemie in viitor. Este un concept preventiv, destinat sa sublinieze importanta pregatirii pentru amenintari emergente care nu au fost inca identificate.
Termenul „Boala X” a fost introdus in 2018 in cadrul Listei OMS a bolilor prioritare. Lista identifica agentii patogeni care necesita cercetari urgente pentru dezvoltarea de tratamente si vaccinuri. „X” reprezinta necunoscutul, adica o boala despre care nu se stie inca nimic, dar care ar putea avea un impact global sever.
Caracteristici potentiale ale unei „Boli X”:
- Ar putea fi cauzata de un virus, bacterie sau alt agent patogen.
- Ar putea sa se raspandeasca rapid si sa aiba un impact sever asupra sanatatii globale.
- Probabil va aparea prin zoonoza (transmitere de la animale la oameni) sau ca urmare a unor mutatii neasteptate ale agentilor patogeni existenti.
OMS, impreuna cu alte organizatii, incurajeaza:
- Monitorizarea bolilor emergente.
- Dezvoltarea platformelor flexibile pentru vaccinuri si tratamente.
- Imbunatatirea sistemelor de sanatate pentru a raspunde rapid la amenintarile noi.
In contextul actual, Uniunea Europeana „urmareste indeaproape” boala inca necunoscuta care afecteaza sud-vestul Republicii Democratice Congo.
„Evident, urmarim indeaproape situatia. (...) Incercam sa strangem informatii , in colaborare cu Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), o agentie a UE.
Experti ai ECDC sunt mobilizati. Cooperam, de asemenea, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Natura acestei boli nu este deocamdata cunoscuta. Se manifesta intr-o provincie destul de indepartata, in sud-vestul RDC, si asta complica putin situatia.
Singurul lucru pe care il pot spune - si este foarte important - este ca niciun caz al acestei boli necunoscute nu a fost semnalat in Europa”, a declarat purtatoarea de cuvant Eva Hrncirova, in fata presei la Bruxelle, potrivit Agerpres.
- Surse: digi24.ro, adevarul.ro, Facebook Beatrice Mahler
- Foto: Freepik