Lipsa de lapte, lumina solara si exercitii face rau oaselor. Si in cazul unora dintre copii acest lucru duce la rahitism, relateaza Associated Press.
Dar cazurile de rahitism nu sunt decat un semnal de alarma. Specialistii spun ca milioane de copii sanatosi nu isi formeaza oase atat de puternice cum ar trebui – ceea ce ii face mai vulnerabili la osteoporoza mai tarziu in viata.
In prezent, oamenii de stiinta iau primele masuri pentru a monitoriza calitatea oaselor copiilor si incearca sa estimeze cat de mare este aceasta problema. Heidi Lalkwarf de la Cincinnati Children’s Hospital a condus un studiu in cadrul caruia au fost scanate oaselor a 1.500 de copii sanatosi cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani pentru a observa in ce fel se acumuleaza masa osoasa.
Un alt studiu a continuat sa ii monitorizeze pe acei 1.500 de copii timp de 7 ani pentru a vedea cum s-a format masa lor osoasa. Specialistii spun ca aproape jumatate din masa osoasa se dezvolta in adolescenta. Copiii care nu se dezvolta bine in aceasta perioada sunt predispusi la fracturi inainte de 30 de ani si se recupereaza foarte greu.
Studii anterioare arata ca pana si un deficit de 10% al masei osoase la sfarsitul adolescentei poate creste riscul de a dezvolta osteoporoza si fracturi cu pana la 50%.
Exista dovezi ca, in prezent, copiii isi rup oasele mai des decat acum 40 de ani – fetele cu 56% mai des si baietii cu 32% mai des.
Specialistii spun ca oasele au nevoie de mai mult decat calciu ca sa fie sanatoase. Exercitiile sunt la fel de importante. Mana folosita cel mai mult de un jucator de tenis are cu 35% mai multa masa osoasa decat cealalta mana.
De asemenea, organismul nu poate absorbi calciu si intari oasele fara vitamina D. Se pare ca 30% din adolescenti au un deficit foarte mare.Problema nu se rezuma la faptul ca acesti copii nu beau indeajuns de mult lapte. Corpul lor are nevoie si de vitamina D care este produsa cu ajutorul luminii soarelui.
Rahitismul marcheaza cea mai mare deficienta, cand oasele devin moi si picioarele se indoaie. Specialistii cauta acum noi modalitati de tratare a acestei afectiuni deoarece metodele vechi cum ar fi fortificarea prin lapte nu mai dau roade. Din fericire, daca rahitismul este detectat in faza incipienta, poate fi tratat cu doze mari de vitamina D si calciu.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
27 Noiembrie 2007