Obezitatea in randul copiilor a scapat de sub control. Judetul cu cei mai multi copii obezi

/ / Modificat: 2023-11-23
Obezitatea in randul copiilor a scapat de sub control. Judetul cu cei mai multi copii obezi

Obezitatea infantila este o problema care a scapat de sub control si in Romania. Alegerile culinare neinspirate, lipsa educatiei alimentare si sedentarismul sunt vinovati pentru aceasta „epidemie” de obezitate.

Ministerul Sanatatii a realizat un clasament al obezitatii infantile in randul copiilor (0-19 ani) din Romania. Potrivit clasamentului, judetul Timis se afla pe primul loc la numarul de cazuri de obezitate in randul copiilor. Aici exista 662,6 cazuri noi la sute de mii de locuitori, in perioada 2018-2020.

In clasament urmeaza judetul Arges cu 520,7 cazuri la suta de mii de locuitori, si Maramures, cu 268,7.

Iasiul se afla pe locul 6, cu 236,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Pe de alta parte, cele mai mici valori au fost inregistrate in Cluj – 34,3 cazuri, Vaslui - 20, Ialomita – 22 si Arad - 22,2.

“Desi, ne gandim la obezitate mai degraba ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afectiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boala cronica, recunoscuta ca atare de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Obezitatea este o boala care produce decese, dizabilitate si deterioreaza calitatea vietii. Din 1990 pana in 2017, decesele si anii de viata pierduti prin dizabilitate (DALY) din cauza greutatii corporale in exces (indicelui de masa corporala crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease.

Pentru Romania, obezitatea este cel de al patrulea-lea factor de risc pentru anii de viata pierduti prin dizabilitate (DALY), dupa hipertensiunea arteriala, consumul de tutun si factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grasi, bauturi indulcite, carne rosie si procesata), observandu-se o crestere a DALY cu 139 (DALY - ani pierduti prin dizabilitate) la 100.000 de persoane intre 2009 si 2019.

Obezitatea infantila constituie una dintre cele mai grave probleme de sanatate din secolul XXI. La noi in tara, Institutul National de Sanatate Publica cu sprijinul Directiilor de Sanatate Publica Judetene, a Inspectoratelor Scolare Judetene si a scolilor urmareste identificarea comportamentelor si factorilor de risc pentru o stare de nutritie precara, evaluarea indicelui de masa corporala in vederea stabilirii statusului lor nutritional prin studiul "Evaluarea starii de nutritie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)" realizat in cadrul initiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) dupa o metodologie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Evaluarea starii de nutritie se face dupa o metodologie standardizata pentru a aduce o mai buna intelegere a progresului supraponderalitatii si obezitatii la copii la nivel national, precum si pentru a putea face corect comparatii intre tarile Regiunii Europene a OMS. S-a observat ca supraponderalitatea in randul copiilor din grupa de varsta 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban si de 15,7% la cei din rural. Prevalenta obezitatii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% si din mediul rural de 13,3% (Raport National Romania, 2020).

Ultima runda a studiului derulata la nivel european intre 2018 si 2020 a evidentiat ca fiecare al treilea copil cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani traieste cu supraponderalitate sau obezitate.

Supraponderalitatea si obezitatea sunt mai proeminente in randul baietilor. In ansamblu, la grupa de varsta 7-9 ani prevalenta excesului de greutate si a obezitatii in randul baietilor este de 31%, in timp ce la fete este de 28%. 14% dintre baietii si 10% dintre fetele din aceeasi grupa de varsta sufera de obezitate.

Obezitatea este o problematica de luat in seama atat la nivel individual, cat si la nivel de comunitate.

O alimentatie bogata in legume si fructe, consum de cereale integrale, inlocuirea prajiturilor cu fructe, consumul de apa, nu de alte bauturi indulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumatate de lingurita pe zi, incurajarea copilului sa faca miscare cel putin 60 de minute in fiecare zi, toate sunt masuri de interventie aflate la indemana parintilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate si obezitate.

Ca societate, trebuie sa ne indreptam catre solutii care sa ajute oamenii si copiii sa faca cele mai bune alegeri: sa luam masuri pentru ca practicarea de activitati fizice sa fie la indemana si sa promovam alimentele sanatoase, sa le facem accesibile, astfel incat sa punem pe masa copiilor farfurii colorate, sanatoase si bogate.”, se precizeaza in descrierea proiectului "Ce, cat si cum mananca un copil istet!", demarat de Ministerul Sanatatii.

FOTO: Freepik

Taguri Obezitate copii Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre