Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra scaderii drastice a ratei de vaccinare impotriva rujeolei la nivel global. In prezent, rata de vaccinare se afla la cel mai scazut nivel de din 2008 in coace.
Prin urmare OMS face apel la o "actiune globala urgenta" in fata unei amenintari de boala care ar putea pune in pericol aproape 40 de milioane de copii nevaccinati: "Acest declin (al vaccinarii) reprezinta un regres major in progresul global in vederea realizarii si mentinerii eliminarii rujeolei", a avertizat OMS.
Ratele de vaccinare impotriva rujeolei au scazut de la inceputul pandemiei COVID.
Potrivit datelor CDC (Center for Disease Control and Prevention), intre 2000 si 2016, incidenta globala a rujeolei a scazut cu 88% datorita vaccinarii, ajungand de la 145 de cazuri la un milion de locuitori la 18 cazuri la milionul de locuitori.
Cu toate acestea, in 2019, tendinta a inceput sa se schimbe. A existat o reaparitie globala a rujeolei, cu 120 de cazuri la un milion de locuitori. Acoperirea globala de vaccinare cu o prima doza a fost estimata la 86%, iar ulterior a inceput sa scada alarmant.
Pana in 2020, doar 83% dintre copii primisera prima doza de vaccin impotriva rujeolei, iar pana in 2021 acoperirea a scazut la 81% - cea mai mica din 2008 incoace. Acest lucru a dus la raportarea unor focare mari de rujeola in 22 de tari in anul 2021.
Se estimeaza ca, in 2021, aproape 40 de milioane de copii din intreaga lume nu au fost vaccinati impotriva rujeolei; 25 de milioane nu au primit prima doza de vaccin si 15 milioane nu au primit a doua doza.
In opinia OMS, situatia este grava, deoarece rujeola este una dintre cele mai contagioase boli de pe planeta si poate duce la complicatii grave, in special in cazul copiilor mici.
"Scaderea acoperirii vaccinale, slabirea supravegherii focarelor de rujeola si intreruperile si intarzierile continue ale activitatilor de imunizare din cauza COVID-19, precum si persistenta unor focare mari in 2022, fac din rujeola o amenintare iminenta in toate regiunile lumii.", avertizeaza OMS.
Este nevoie de o acoperire globala de 95 % pentru a construi imunitatea de grup
Singura masura eficienta de prevenire a transmiterii rujeolei este vaccinarea, dar este nevoie de o acoperire globala minima de 95% cu doua doze de vaccin pentru a crea imunitatea de turma.
"Lumea este mult sub aceste cifre" - avertizeaza OMS - "Doar 81% dintre copii primesc prima doza de vaccin si 71% a doua".
Cele 10 tari din lume cu cel mai mare numar de copii nevaccinati impotriva rujeolei in 2021 sunt Nigeria (3,1 milioane), India (2,5 milioane), Republica Democrata Congo (1,7 milioane), Etiopia (1,7 milioane), Indonezia (1,2 milioane), Pakistan (1,2 milioane), Filipine (1 milion), Angola, Brazilia si Tanzania. In total, aceste tari au reprezentat aproape 60% din totalul copiilor din intreaga lume care nu au primit prima doza de vaccin.
Nu trebuie sa uitam ca rujeola este un virus foarte contagios care se poate raspandi rapid peste granitele internationale in mai multe comunitati si tari. Nu este surprinzator faptul ca, din 2016, in 10 tari care eradicasera deja rujeola au reaparut focare si au restabilit transmiterea, inclusiv Marea Britanie, Grecia, Republica Ceha si Albania.
Vaccinarea impotriva rujeolei in Romania
In Romania, vaccinul ROR, cum este numit vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, cuprins in Programul National de Imunizare pentru copii, lipseste de aproape patru luni. Serul li se administreaza copiilor in doua doze.
Potrivit Directiei de Sanatate Publica, motivul pentru care vaccinul este de negasit este o achizitie intarziata a Ministerului Sanatatii.
In judetul Buzau, de exemplu, vaccinul nu se mai gaseste deloc din luna noiembrie. Peste 1.800 de copii din acest judet, care trebuiau vaccinati, potrivit schemei de vaccinare, nu au fost vaccinati inca.
Aceasta penurie a vaccinurilor ROR din Romania se adauga rate si asa scazute a vaccinarii din tara noastra.
Rujeola, o boala extrem de contagioasa si potential periculoasa
Rujeola este o boala virala care provoaca febra mare si o eruptie cutanata pe tot corpul, alaturi de alte simptome, cum ar fi tusea, durerile in gat si conjunctivita.
In cele mai multe cazuri, boala se rezolva fara probleme in doua-trei saptamani, dar daca se complica poate duce la otita, pneumonie sau encefalita cu consecinte grave pe viata si chiar deces.
Grupurile cele mai vulnerabile sunt sugarii care nu au fost inca vaccinati, adultii, femeile insarcinate si persoanele imunocompromise.
Boala este foarte contagioasa. OMS avertizeaza ca noua din 10 persoane nevaccinate expuse la virus vor fi infectate. Contaminarea are loc prin contactul cu picaturile din nasul sau gura unei persoane bolnave.
FOTO: pexels.com