OMS: Sa se retesteze pneumoniile suspecte de la finalul lui 2019! "Este posibil sa fi circulat si COVID"

/ / Modificat: 2020-05-06
OMS: Sa se retesteze pneumoniile suspecte de la finalul lui 2019!

Organizatia Mondiala a Sanatatii indeamna tarile sa retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de COVID-19.

Indemnul OMS vine dupa ce un doctor din Franta a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie 2019, cu o luna mai devreme decat primul caz oficial. Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a spus ca informația nu este surprinzatoare.

"Ar fi grozav daca toate tarile care au avut cazuri suspecte de pneumonii in ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19.  Nu este surprinzator, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la inceputul lunii decembrie, asa ca este posibil ca oameni infectati din Wuhan sa fi calatorit atunci si in alte tari," a precizat Christian Lindmeier, purtator de cuvant al OMS.

Manager "Victor Babes": "Era sezon gripal. E posibil sa fi circulat si COVID"

Managerul Institutului Victor Babes din Bucuresti, Emilian Imbri, a declarat ca in ultimele luni ale anului trecut in Romania a fost sezon de gripa, iar analizele indicau virusul gripal. 

"A fost epidemie de gripa sezoniera, testele facute au scos in evidenta virusul care circula atunci in Romania. Atunci noi nu gandeam ca exista alta forma de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o alta forma de virus.

E posibil ca printre gripele respective sa fi circulat si COVID, dar asta doar accidental, pentru ca, altfel, s-ar fi extins si ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare," a declarat Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babes," pentru Digi24.

Alexandru Rafila: "Daca testam acum si gasim anticorpi, nu stim daca au trecut prin boala" 

Reprezentantul Romaniei la OMS, Alexandru Rafila, a spus ca retestarea pneumoniilor suspecte de la sfarsitul anului trecut se poate face daca exista probe biologice recoltate in acea perioada. 

"Probabil ca mai exista prin unele laboratoare probe care au fost congelate. Nu am informatii sa existe in Romania, dar nu e exclus, si probabil probe de ser provenind de la pacienti care pot sa arate ca au trecut prin boala. Sunt studii retrospective, nu inseamna neaparat o retestare. Daca ii testam acum si gasim anticorpi, nu stim daca au trecut prin boala, e vorba de probe care sa fi provenit de la pacientii cu pneumonii de cauza necunoscuta," a explicat Alexabdru Rafila la Digi 24. 

Taguri Oms Dr. alexandru rafila

Articole recomandate

Citeste si despre