In ciuda unor ingrijorari ce spun contrariul, copiii adusi pe lume prin cezariana vor face mai putine vizite la medic sau la spital in cursul vietii, spune un studiu.
Cativa cercetatori au sugerat ca operatia cezariana poat afecta sanatatea copilului pe termen lung, probabil sa ii creasca sansele de a prezenta afectiuni precum: astm, alergii si simptome gastro-intestinale.
Trecerea prin canal la nastere, il expune pe copil la bacterii "bune" de la mama sa, considerate a fi foarte importante in dezvoltarea sistemului imunitar.
O teorie spune ca datorita nasterii copiilor prin cezariana, ei nu au parte de acest avantaj si pot deveni vulnerabili la anumite probleme de sanatate, mai tarziu in viata, precum alergiile.
Insa, in noul studiu, publicat in Jurnalul de Epidemiologie, cercetatorii din Hong Kong au descoperit ca bebelusii adusi pe lume prin cezariana nu au prezentat nivele mari de spitalizari sau vizite la medic in primele 18 luni de viata.
"Descoperirile ar trebuie sa reasigure parintii a caror copii sunt nascuti prin cezariana de faptul ca nu exista un impact advers in aceasta privinta." – spune conducatorul studiului, Dr. Gabriel M. Leung.
Insa, au existat cateva dovezi a unei legaturi slabe intre operatia cezariana si vizitele la medic pentru anumite afectiuni, incluzand simptome gastrointestinale si probleme ale pielii.
Astfel, studiul nu poate exclude posibilitate unor anumite efecte asupra sanatatii, spune Leung. Si mai important, el afirma ca descoperirile facute pot fi afectate si de utilizarea necoresponzatoare a tehnicilor chirurgicale in nastere.
Cercetatorii si-au bazat descoperirile pe un studiu ce a durat pe o perioada de 18 luni cu 8.327 de copii nascuti in Hong Kong – dintre care 27% au fost nascuti prin cezariana.
Studiul a descoperit ca 28% din copii au fost nascuti natural, au fost internati la spital pentru diverse motive pana la varsta de 18 luni. Acest procent a fost comparat cu cel de 23% a copiilor nascuti prin cezariana. Aproape jumatate din copiii nascuti prin cezariana au trebuit sa mearga la medic pentru afectiuni, fata de 46% copii nascuti pe cale naturala.
Nici una dintre aceste diferente nu este statistic importanta, conform cercetatorilor. Totusi, studiile se vor continua, pentru a urmari potentialele efecte asupra sanatatii copiilor si mamelor pe termen lung.