Pandemia a lasat urme adanci in comportamentele copiilor

/ / Modificat: 2024-10-21
Pandemia a lasat urme adanci in comportamentele copiilor

”Observam o tristete profunda, retragere si o crestere a bullying-ului”

Desi pentru multi a ramas in urma cu mult, pandemia COVID-19 a lasat urme adanci in comportamentul si sanatatea emotionala a copiilor si adolescentilor. Izolarea sociala, tranzitia catre invatarea online si timpul petrecut in exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sanatoasa a celor mici, iar efectele inca le influenteaza comportamentele, spun specialistii.

Efectele pandemiei sunt de durata, iar copiii si adolescentii sunt printre cei mai vulnerabili. Tulburarile de comportament, izolarea sociala si utilizarea excesiva a tehnologiei sunt doar cateva dintre provocarile cu care se confrunta. ”Pandemia a afectat foarte tare starea copiilor. Faptul ca stau foarte mult in mediul online si pe diverse retele ii face sa fie destul de izolati si sa aiba probleme in a dezvolta relatii sociale sanatoase”, explica Mariana Demeter, psiholog clinician si fondator al Clinicii Alegria.

Astfel, parintii trebuie sa fie atenti la anumite semnale de alarma precum dificultati de vorbire si limbaj, retragerea sociala sau refuzul interactiunii cu alti copii, comportamente repetitive precum mersul pe varfuri sau lipsa de raspuns la chemarile parintilor. Mariana Demeter atrage atentia asupra importantei de a interveni la timp: „Este esential sa punem limite sanatoase in utilizarea tehnologiei si sa fim atenti la orice semnal care ar putea indica o problema. Pandemia a adus noi provocari in viata copiilor, iar parintii trebuie sa fie vigilenti si sa actioneze la timp.”

In cazul adolescentilor, lucrurile devin si mai complexe. Pe langa efectele izolarii, acestia se confrunta cu bullying, stigmatizare si o presiune constanta de a se conforma unor standarde impuse de mediul online. ”Observam la adolescenti o tristete profunda, retragere si o crestere a bullying-ului in mediul online. Aceste comportamente sunt un strigat de ajutor si nu trebuie ignorate”, explica Demeter.

Parintii joaca un rol crucial in sprijinirea copiilor si este important ca acestia sa puna limite sanatoase in utilizarea tehnologiei, promovand un echilibru intre activitatile online si cele offline. De asemenea, sanatatea emotionala a copiilor trebuie cultivata prin discutii deschise despre sentimente si emotii, oferindu-le suport constant si incurajand dezvoltarea abilitatilor sociale.

Adolescentii, fiind mai expusi la influentele externe si presiunea grupului, au nevoie de un sprijin emotional special. ”Este important sa crestem copii sanatosi emotional, care sa aiba incredere in ei si sa faca fata provocarilor cu care se confrunta in mediul online si offline”, subliniaza psihologul. Crearea unui mediu sigur si empatic in familie si in scoli este cheia pentru a preveni agravarea problemelor emotionale si comportamentale.

Taguri Comportament copii Pandemia covid

Articole recomandate

Citeste si despre