Ne-am obisnuit ca patrunjelul sa fie folosit la tot felul de preparate culinare. Insa putini stiu ca patrunjelul, folosit sub forma de ceai, poate imbunatati nesperat de mult starea de sanatate. Principalii sai constituenti - vitaminele (A, B, C), sarurile minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu (pentru a le enumera pe cele semnificative) si diversele uleiuri esentiale (apeina, apiol), il recomanda, potrivit unor studii indelungate, in combaterea multor boli grave.
Rezultate spectaculoase au obtinut bolnavii reumatici care abia se deplasau in momentul in care li s-a recomandat sa bea acest ceai. Dupa primele 15 zile, rezultatele erau vizibile. Aceleasi efecte pozitive s-au constatat in alte afectiuni: anemie, astenie, lipsa poftei de mancare, celulita, infectii, febre intermitente, paraziti intestinali, putrefactie intestinala, inflamatii renale, nisip la rinichi, presiuni la prostata. In timpul tratamentului, care dureaza cel mult cinci saptamani, bolnavul trebuie sa bea 2-3 ceaiuri pe zi.
Mamele care alapteaza trebuie sa stie ca un tratament cu infuzie de patrunjel opreste lactatia. Iata o alta concluzie recenta: in compozitia sa, mai mult decat la alte vegetale, exista un aminoacid (histidina) care combate dezvoltarea tumorilor in organism. Mai mult, alte doua vitamine, A si C, prezente si ele in compozitia patrunjelului, sunt recunoscute pentru efectul lor in lupta cu boala canceroasa.
(Liliana Ivan)
Sursa: Adevarul
14 Noiembrie 2006