Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului "Alessandrescu-Rusescu” din Bucuresti, a explicat, in cadrul unui webinar, ca "raceala comuna" la fel ca si infectia cu SARS-CoV-2 – nu provoaca nicio complicatie, in marea majoritate a cazurilor, mai ales ca pana la aparitia COVID-19 au mai existat cazuri cu infectari cu coronavirusuri la copii.
"Infectiile cu coronavirusuri sunt relativ frecvente la copii, ele exista si dinainte de pandemie de COVID, faceau raceala comuna.Copiii nostri au avut in corpul lor cel putin una, doua, trei infectii cu coronavirusuri. Acestea au evoluat fara incidente. Acest lucru il stim si despre COVID-19 la copii. Stim ca aceia care nu au comorbiditati si care participa la activitati publice, scoala, gradinita, ar putea sa faca o infectie acuta care in imensa majoritate a cazurilor se limiteaza la a afecta caile aeriene superioare: obstructie nazala, febra, tuse, exact ca cele care existau si inainte de pandemie. Comorbitatile in cazul copiilor sunt: diabet, insuficienta renala, afectiuni oncologice, patologie de coagulare. Acesti copii reprezinta o foarte mica majoritate in Romania", a declarat medicul Mihai Craiu, in cadrul unui webinar CSID.
"Copiii trebuie sa mearga la scoala in continuare"
Medicul este de parere ca elevii trebuie sa mearga la scoala in continuare. Potrivit studiilor, o persoana infectata transmite in 1 din 6 cazuri infectia in familie.
"In acest moment avem de-a face cu doua asteptari: unu, cu niste asteptari nerezonabile ale unor parinti pentru ca si inainte de pandemie copiii au fost la scoala si au racit, al doilea, de niste spaime foarte mari in fata necunoscutului, cu adultii cu care copiii pot intra in contact. In medie o persoana infectata transmite in 1 din 6 cazuri infectia in familie. E mai mare riscul in cazul sotilor care dorm in acelasi pat”, a mai spus medicul pediatru, Mihai Craiu.
"Cand merg la scoala, copiii trebuie sa respecte aceleasi reguli ca adultii cand merg la magazin sau in public. Ar trebui sa se dezinfecteze pe maini dupa ce au folosit spatii publice comune, toaleta, baie, sa isi dea cu dezinfectant. Al doilea, cand sunt in spatii inchise, cei mari ar trebui sa poarte masca. Al treilea, ar trebui aerisite spatiile inchise cat mai des. Daca se intampla asa, atunci probabilitatea de infectie e extrem de redusa”, a mai spus medicul.
„COVID-19 arata exact ca orice alta raceala pe care o faceau copiii in 2018. Seamana cu o viroza fara nimic special”, precizeaza dr. Mihai Craiu.