Pericolele din mancarea bebelusilor: plumb si arsenic!

/ / Modificat: 2018-09-26
Pericolele din mancarea bebelusilor: plumb si arsenic!

Sunt studii care avertizeaza ca in mancarea pentru bebelusi si copii mici se gasesc substante toxice precum plumb si arsenic. Crezi ca e momentul sa intri in panica? Probabil ca nu.

In 2017 o organizatie non-profit numita „Proiectul Clean Label” a lansat concluziile unui studiu, care a aratat ca substante toxice, cum ar fi arsenic, plumb si mercur sunt prezente in principalele marci de lapte formula si alimente pentru copii.

In urma unor studii noi, rapoartele Organizatiei consumatorilor din S.U.A. a confirmat o parte din aceste descoperiri inspaimantatoare.

Organizatia consumatorilor privind siguranta alimentelor din S.U.A. a achizitionat 50 de produse destinate bebelusilor si copiilor mici. Printre marcile incluse in studiu s-au numarat: Beech-Nut, Gerber, Baby Mum-Mum, Earth’s Best, Ella’s Kitchen, Happy Baby, Parent’s Choice (Walmart), Plum Organics si Sprout. Echipa a testat aceste produse pentru cadmiu, plumb, mercur si arsenic anorganic. Iata cateva date ale studiului:

  • Fiecare produs alimentar continea cel putin unul dintre metalele grele precum cadmiu, arsenic anorganic sau plumb – iar gradul de contaminare era "ingrijorator" in cazul a 68% dintre produse;
  • Din cele 50 de produse testate, 15 au fost considerate riscante pentru sanatate, „pentru un copil care consuma doar o singura portie pe zi sau chiar mai rar";
  • Cea mai ridicata contaminare cu metale grele s-a descoperit in produsele care contin orez si cartofi dulci;
  • Cele mai ingrijoratoare produse au fost cele de tip gustare: biscuitii, fursecurile, chipsurile, foietajele, covrigii si biscuitii de dentitie.

Proiectul Clean Label a lansat rezultate similare in studiul din 2017 privind produsele alimentare. Organizatia a achizitionat 500 de formule de lapte pentru sugari, mancare pentru bebelusi, cereale pentru bebelusi, bauturi pentru copii mici si gustari, de la 60 de marci diferite si le-a testat intr-un laborator al unui tert. Produsele alimentare au fost testate pentru mai mult de 130 de substante chimice, inclusiv metale grele, antibiotice, pesticide si BPA.

Iata ce au descoperit:

  •  Aproximativ 65% din produsele alimentare pentru bebelusi contineau o cantitate oarecare de arsenic;
  •  36% din probele de alimente pentru bebelusi aveau niveluri detectabile de plumb;
  •  60% din produsele etichetate "fara BPA" au avut teste pozitive la BPA;
  •  Produsele alimentare pentru bebelusi cu eticheta "produs garantat organic" aveau niveluri mai ridicate de arsenic decat cele conventionale (dar niveluri mai scazute de reziduri de pesticide).

Pornind de la aceste descoperiri, Proiectul Clean Label a atribuit fiecarui produs testat un anumit numar de stele (o stea pentru cel mai nesatisfacator produs din punctul de vedere al contaminarii si cinci stele pentru cel mai bun). Apoi a publicat listele pe site-ul propriu. Produsele de cea mai buna calitate au fost din ambele categorii: marci ecologice si conventionale.

Efectul substantelor chimice din mancarea pentru bebelusi

Metalele grele testate in aceste studii - cadmiu, plumb, mercur si arsenic anorganic - sunt daunatoare in orice cantitate. Plumbul este toxic pentru creierul copiilor si nici o cantitate nu a fost considerata sigura. Arsenicul si mercurul sunt, de asemenea, neurotoxine. Sugarii si copiii mici sunt deosebit de sensibili la aceste substante toxice, deoarece creierul si organele lor nu sunt pe deplin dezvoltate.

Potrivit Organizatiei Consumatorilor din S.U.A. expunerea la cantitati mici de metale grele de la o varsta frageda poate creste riscul unor probleme de sanatate - poate duce la un IQ scazut, dar si la probleme de comportament. De asemenea au fost legate de tulburarea de spectru autism si deficit de hiperactivitate.

"Din pacate, aceste efecte sunt de lunga durata si ireversibile. Atunci cand sunt consumate pe o perioada lunga de timp, substantele toxice au legatura cu problemele care apar la nivelul vezicii urinare, la plamani. Dar si cu alte boli sau afectiuni cum ar fi cancerul de piele, probleme cognitive si de reproducere, diabetul de tip 2”, precizeaza Organizatia Consumatorilor din S.U.A.

Ar trebui sa ne ingrijoram?

Inainte de a intra in panica, este important sa retii cateva asptecte. Pentru inceput, Proiectul Clean Label si Organizatia Consumatorilor din S.U.A. nu au comunicat datele exacte - ei le-au distilat in studiile lor - astfel incat este imposibil sa cunosti nivelurile exacte ale fiecarei substante toxice gasite sau cat de solida este cercetarea.

Jennifer Lowry, presedinta Academiei Americane de Pediatrie si sefa sectiei de toxicologie medicala la spitalul de copii „Mercy Kansas City” a spus: „Doar pentru ca un test a iesit pozitiv la ceva nu inseamna ca este vorba de o cantitate mare care dauneaza”.

Proiectul Clean Label a fost, de asemenea, criticat pentru corelarea listei cu Amazon si pentru colectarea unor mici comisioane din vanzarile produselor cotate cel mai bine, ceea ce ar putea fi interpretat ca un conflict de interese. De cealalta parte reprezentantii grupului sustin ca este pur si simplu o modalitate de a strange fonduri pentru organizatia lor non-profit.

„De asemenea, amintiti-va ca, din pacate, aceste substante toxice exista in mediul inconjurator - asa ca ideea ca poti avea o dieta fara substante toxice sau sa cumperi produse necontaminate, nu este posibila”, spune Lowry. Alimentele preiau metale cum ar fi plumbul si arsenicul din sol si apa si pot fi contaminate si in timpul depozitarii, procesarii sau transportului. Prepararea acasa a mancarurilor pentru bebelusi nu inseamna ca esti scutit, deoarece chiar si produsele proaspete pot fi contaminate.

Dar aceste constatari pot impulsiona producatorii sa faca mai multe teste si sa schimbe regimul de lucru pentru a obtine niveluri mai scazute. "Speram ca acesta sa fie un semnal de alarma pentru producatori si parinti", spune Jackie Bowen, director executiv la Proiectul Clean Label. Ea ii indeamna pe consumatori sa-i intrebe pe producatorii marcilor lor favorite daca isi testeaza produsele (si pentru ce le testeaza). De asemenea, solicita producatorilor sa stabileasca standarde de calitate mai stricte si teste mai bune.

Asadar recomandarea noastra este sa faci cercetari, sa nu te sfiesti in a pune intrebari companiilor producatoare, dar si sa iei ca atare studiile individuale ca cele de mai sus.

Sursa: parents.com

Taguri Mancare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre