Pericolul care ii paste pe copii la inceput de an scolar. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma: ”Se vor umple spitalele de copii”

/ / Modificat: 2024-09-10
Pericolul care ii paste pe copii la inceput de an scolar. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma: ”Se vor umple spitalele de copii”

 

Inceputul anului scolar vine la pachet cu numeroase provocari atat pentru copii, cat si pentru parinti. Micutii care au inceput gradinita sau scoala sunt expusi la o serie de virusuri si bacterii, astfel ca in perioada urmatoare vom fi martori la o explozie de viroze, spune medicul Mihai Craiu. 

Intrarea in colectivitate inseamna cateva ore petrecute de copii impreuna, in spatii inchise, adesea fara sa fie aerisite. Virozele care circula in perioada in care incepe scoala sunt numeroase si nu vom fi feriti de ele nici anul acesta. Intr-o postare publicata pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia cu privire la bolile care vor circula in perioada urmatoare. 

Specialistul spune ca micutii nu ar trebui trimisi la scoala si la gradinita daca prezinta semne de boala, pentru a limita riscul raspandirii virusurilor in colectivitate. 

”Vom avea multi copii mici impreuna pentru cateva ore zilnic, in interior, in spatii de obicei neventilate... pentru ca exista aceasta spaima nationala ca 'ne trage curentul'. Si asta se va intampla intr-un context de relaxare generala (e cald afara, am venit din vacanta, tocmai s-a terminat ultima epidemie de rujeola, etc, etc).

Nu doresc sa fiu o Cassandra moderna, dar pot sa va spun, de pe acum, ca in urmatoarele saptamani se vor umple spitalele de copii. Pentru ca NU mai avem reflexul spalatului pe maini, pentru ca nu mai poarta masca decat rare persoane in varsta si pentru ca trimitem copiii bolnavi la scoala daca sunt 'doar putin raciti'.

Transmit acest semnal in contextul in care in ultima jumatate de an am consultat mai multi copii cu tuse convulsiva decat in toti cei 35 de ani de cand sunt medic. Este o crestere majora a numarului de cazuri de pertussis (tuse convulsiva sau tuse magareasca, cum e numita popular) in toata Europa. Numai noi suntem relaxati...”, a transmis medicul. 

Cum poate fi recunoscuta tusea convulsiva

”Copilul are zile intregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanta. Unii copii au ajuns la noi la spital cu suspiciunea ca s-au inecat cu mancare... Pentru ca nu exista febra foarte mare, tusea este relativ rara si accesele sunt foarte severe - tusesti pana te faci 'negru' la fata... Copilul poate sa spuna ca nu are aer, ca se sufoca, daca stie sa vorbeasca.

Si nu in ultimul rand contagiozitatea e importanta. Este o maladie FOARTE contagioasa, astfel incat un bolnav poate infecta in jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejati prin vaccinare”, a mai explicat specialistul. 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericol copii Inceput de an scolar Dr mihai craiu Virus copii

Articole recomandate

Citeste si despre