Dupa mai multe studii, cercetatorii au ajuns la rezultate nefavorabile privind consumul de vitamine C si E in perioada de sarcina. Ei confirma ca aceste vitamine nu pot ajuta la prevenirea preeclampsiei in sarcina.
preeclampsia, insa teoria oamenilor de stiinta este ca aceasta afectiune este activata de radicalii liberi. In acest caz, daca o femeie insarcinata consuma antioxidanti precum vitamina C si E, acestia pot "matura" radicalii liberi si astfel sa determine aparitia riscului de a avea preeclampsie.
O echipa formata din cei mai buni oameni de stiinta a luat parte la un studiu realizat pe 6.533 de femei insarcinate, care au dorit sa observe efectele antioxidantilor (precum vitamina C si vitamina E) in perioada de sarcina.
Rezultatul studiului a demonstrat ca nu a existat nici o reducere a riscului de a prezenta preeclampsie folosind suplimente de antioxidanti, chiar mai mult, antioxidantii nu au ajutat nici la reducerea riscului de a prezenta mai multe probleme de sanatate precum nasterea prematura, malformatiile fetale sau mortalitatea nou-nascutilor.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
24 Ianuarie 2008