Protejeaza-ti nou-nascutul de streptococul din grupul B

/ / Modificat: 2006-07-24
Protejeaza-ti nou-nascutul de streptococul din grupul B

Exista un simplu test pentru femeile aflate in perioada apropiata nasterii care ar putea salva viata nou-nascutului. Cu o proba prelevata din rect si vagin doctorii pot determina daca mama este purtatoare a streptococului de grup B.


Exista un simplu test pentru femeile aflate in perioada apropiata nasterii care ar putea salva viata nou-nascutului. Cu o proba prelevata din rect si vagin doctorii pot determina daca mama este purtatoare a streptococului de grup B.

Aceasta infectie se trateaza cu antibiotice, iar in cazul in care este tratata necorespunzator bacteria poate fi transmisa de la mama la copil, in timpul nasterii, fapt ce ar putea avea consecinte grave asupra nou-nascutului, cum ar fi de pilda pierderea auzului, a vazului, dizabilitati fizice, si chiar moarte.

Testul a devenit o parte esentiala in screeningul prenatal, majoritatea femeilor fiind supuse testarii intre 35 si 37 de saptamani de sarcina. Daca testul nu este recomandat este bine sa fie cerut de femeia gravida.



Streptococul de grup B reprezinta un germen care rar poate afecta gravida, insa este foarte periculos in cazul nou-nascutilor. Se estimeaza ca 10 – 30% din femeile insarcinate sunt purtatoare ale acestei bacterii. Infectarea cu aceasta cu streptococul de grup B reprezinta o cauza frecventa pentru septicemie (infectie generalizata a sangelui, provocata de patrunderea in sange a germenilor) sau meningita la nou-nascuti.

Studii facute de Centrele Americane pentru Controlul si Prevenirea bolilor arata ca, in 2004, 3 din 10.000 de bebelusi au fost infectati cu streptococul de grup B. Vestea buna este ca mortalitatea atinge un procent de 5%, insa inainte procentul era de 50%.

Jumatate dintre nou-nascutii care au meningita cauzata de infectarea cu streptococul de grup B prezinta afectiuni neurologice precum paralizia cerebrala, tulburari mentale, atacuri de apoplexie (pierdere brusca a cunostintei si a posibilitatii de miscare, datorata in special unei hemoragii cerebrale).

Tratamentul actual presupune depistarea preventiva a infectiei prin prelevarea de probe din vagin si rect, urmata de administrarea de antibiotice intravenos. Cu toate acestea, antibioticele trebuie sa fie administrate cu cel putin 4 ore inainte de a intra in travaliu daca doctorii vor sa fie siguri ca bacteria a fost distrusa. O mare parte dintre medici nu tin seama de faptul ca mama a mai dat nastere unul alt copil infectat cu Streptococul de grup B, insa aplica tratamentul in timpul nasterii fara a mai face vreun test inainte.

Acum cercetatorii isi propun sa gaseasca o modalitate prin care sa previna infectarea cu aceasta bacterie prin dezvoltarea unui vaccin. Acest vaccin presupune inserarea de anticorpi rezistenti la streptococul de grup B care vor putea fi transmisi apoi de la mama la copil pe perioada sarcinii.

Timp de o decada universitatile Baylor si Harvard au colaborat la dezvoltarea unui astfel de vaccin, care in urma testarilor s-a dovedit eficient. Insa cercetarile si punerea in aplicare a celor descoperite pana acum au stationat. Medicii care au luat parte la studii spun ca sarcina este ceva foarte personal si poate da multe complicatii, fapt ce i-a determinat pe producatorii de farmaceutice sa fie reticenti la aceasta idee de teama sa nu fie dati in judecata. Acestia vor ca legislatia sa ii protejeze inainte de a incepe sa produca vaccinul.

Neavand o solutie precum vaccinul, medicii incearca sa reduca infectiile cu streptococul de grup B cerand medicilor obstetricieni si moaselor sa nu rupa membranele, o metoda traditionala de provocare a travaliului care face ca streptococul de grup B sa ajunga in uter.

24 iulie 2006


Articole recomandate

Citeste si despre