Inlocuitorii laptelui matern, mancarea pentru bebelusi si o serie produse destinate hranirii sugarilor nu se vor mai putea promova in magazine, spitale sau la radio si TV, potrivit unui proiect pus in dezbatere la Ministerul Sanatatii (MS).
Proiectul legislativ prevede interdictia de a plasa (introducerea de imagini ale unui produs intr-un program radio sau TV), de a face reclama sau de a utiliza oricare alte forme de promovare a unor produse destinate hranirii bebelusilor. Pentru a se aplica, propunerea legislativa trebuie sa fie adoptata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial, informeaza avocatnet.ro.
Ministerul Sanatatii vrea sa promoveze si incurajeze alaptarea
Produsele care, incepand cu 11 mai 2020, nu vor mai putea fi promovate sunt inlocuitorii laptelui matern (formule de lapte praf), mancarea pentru bebelusi, dar si biberoanele sau tetinele. Mancarea pentru bebelusi reprezinta, potrivit proiectului de lege, "orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutritiei sugarilor in primele sase luni de viata sau fortifianti ai laptelui matern."
Totodata, angajatii din sistemul de sanatate nu vor mai putea oferi sau promova catre gravide, mame de sugari sau familiile acestora, direct sau indirect, produsele destinate hranirii bebelusilor. Nerespectarea acestor interdictii va putea fi sanctionata, in cazul persoanelor fizice, cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, iar in cazul firmelor, cu amenzi de pana la 100.000 de lei.
Fata de proiectul de act normativ al MS, Legea nr. 207/2016 prevede interzicerea promovarii mai multor produse destinate hranirii bebelusilor. Este vorba mai exact despre suzete, cani speciale pentru sugari, mameloane artificiale, pompe de muls sau alte ustensile similare.
Legea stabileste si o serie de obligatii suplimentare pentru producatorii de astfel de produse. Acestia au obligatia de a menționa pe etichetele produselor ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelus si ca se recomanda alaptarea exclusiva cu lapte matern a sugarilor de pana la sase luni.
Proiectul a fost elaborat pentru a promova si incuraja alaptarea, dar si pentru a armoniza pe deplin legislatia nationala privind marketingul inlocuitorilor laptelui matern cu cea europeana.