Ingrijirea dintilor devine si mai importanta in tipul perioadei de sarcina.
Studiile arata ca viitoarele mamici care sufera de afectiune periodontala au de sapte ori mai multe sanse sa nasca prematur, sau sa aiba un bebelus cu greutate scazuta la nastere. Ambele posibilitati reprezinta un risc ridicat al sanatatii bebelusului.
Au fost de asemenea, o serie de studii preliminarii care au indicat o legatura posibila intre bolile stomatologice si ale probleme prenatale precum pierderea sarcinii sau preeclampsia.
Controlul stomatologic de rutina este recomandat tuturor gravidutelor dar si celor care sunt in perioada de conceptie, mai ales daca acesta nu a fost efectuat un ultimele sase luni. S-a estimat ca 25% dintre femeile aflate la varsta reproducerii au cel putin o carie dentara.
Studiile au demonstrat ca ingrijirea preventiva precum si o serie de tratamente ca plombe si extractii, in general sunt sigure in sarcina. momentul ideal pentru un control stomatologic prenatal este intre saptamana a 14-a si saptamana a 20-a de sarcina, insa tratamentul poate fi aplicat in orice moment este necesar.
Igiena dentara este un component crucial in ingrijirea viitoarelor mamici. Multe femei se confrunta cu umflarea gingiilor ca rezultat al schimbarilor hormonale survenite in sarcina, ceea ce le predispune la dezvoltarea placii si a gingivitei.
Pentru o buna igiena dentara este recomandat ca gravidutele sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, folosind o pasta de dinti cu flor, sa evite consumul de bauturi carbogazoase, sa aleaga sucul fresh de fructe in locul sucului, sa mareasca aportul de apa si sa incerce sa evite consumul de alimente cu zahar.
Starea de greata indusa de varsaturile obisnuite in sarcina este un alt factor al aparitiei cariilor dentare deoarece dintii sunt expusi la diferiti acizi.
Pentru a reduce riscurile gravidutele pot manca pe parcursul zilei cantitati mici de mancare, dupa ce mananca pot mesteca guma care sa nu contina zahra.
Dupa ce a vomat, este recomandat ca graviduta sa isi clateasca gura cu o lingurita de bicarbonat dizolvata intr-un pahar cu apa pentru a ajuta la neutralizarea acidului.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
14 Martie 2008