Micutii care mostenesc boala trebuie sa aiba o alimentatie controlata
Micutii care mostenesc boala trebuie sa aiba o alimentatie controlata
Contrar convingerii multora, copiii nu sunt ocoliti de problemele legate de acumularile de grasimi in interiorul vaselor de sange.
Acest nivel ridicat al colesterolului in sange, numit hipercolesterolemie, reprezinta un factor de risc pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare. Boala poate aparea atat la copii, cat si la adulti din cauza unor predispozitii ereditare. "Cand structura genetica a corpului este alterata, exista o cantitate mai mare de receptori (n.r. - celule) care favorizeaza acumularea de colesterol", explica dr. Tiberiu Mogos, nutritionist si diabetolog la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", Bucuresti.
Fumatul grabeste instalarea bolii
Hipercolesterolemia nu este o boala care apare doar pe fond genetic. "Este vorba si despre o alimentatie nesanatoasa, un stil de viata dezechilibrat si un consum excesiv de tutun", completeaza dr. Mogos.
Un regim alimentar bogat in grasimi duce in timp la ingustarea peretilor vaselor de sange si scaderea fluxului sanguin, avand drept consecinta distrugerea unor tesuturi din diferite zone - brate, picioare, inima, cap etc. Consumul de tutun este un alt factor important care duce la cresterea colesterolului pentru ca, spun specialistii, stimuleaza eliberarea unor hormoni care ingusteaza vasele.
Prezenta colesterolului crescut nu este semnalata de niciun simptom, de aceea multi vin tarziu la medic. „Cel mult pot aparea in jurul ochilor depozite de colesterol, din cauza unor receptori celulari care favorizeaza captarea grasimilor in aceasta zona”, adauga dr. Mogos.
Pentru prevenirea aparitiei hipercolesterolemiei, specialistii recomanda efectuarea testelor de sange prin care poate fi aflat nivelul colesterolului si o dieta saraca in grasimi animale.
Putin colesterol nu strica
Colesterolul este o substanta lipidica, necesara bunei functionari a organismului. Se gaseste in toate celulele acestuia, inclusiv in creier, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizi biliari utili in digestia lipidelor. Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Cand aceasta este in exces, se ingusteaza peretii vaselor de sange si se ajunge la aparitia bolilor de inima.
Colesterolul se gaseste in cantitati mari in galbenus de ou, ficatei de pui, carne de vita, porc si in cantitati mici in legume, zarzavaturi, cereale integrale, peste slab, lapte degresat, albus de ou, mere, tarate de ovaz, orz, coji de soia.
Dintre alimentele care contin glucide, este bine sa fie consumate cele cu absorbtie lenta, paine, cartofi, paste fainoase, si nu dulciuri concentrate.
Sursa: Evenimentul Zilei